Nasveti

Najstarejšo žensko na svetu bodo preučili znanstveniki

T. N. S.
15. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Maria Branyas Morera, najstarejša ženska na svetu, zasluge za praznovanje svojega že 117. rojstnega dne pripisuje trem stvarem – umirjenemu življenju, izogibanju strupenim ljudem in jogurtu.

revija Jana
Superstoletnica – naziv, ki ga dobijo ljudje, ko presežejo 110 let

Maria Branyas Morera, rojena v San Franciscu, sicer pa španskega porekla, je s 115 leti postala najstarejša oseba na svetu, letos pa je na torti upihnila že neverjetnih 117 svečk. Rodila se je leta 1907, ko je v mestu pustošila bubonska kuga. Med prvo svetovno vojno je njen oče zbolel, družina pa se je odločila vrniti v Španijo. Na ladji, s katero so prečkali Atlantik, je oče umrl zaradi tuberkuloze, Maria pa je med potovanjem padla in oglušela na eno uho. Preživela je dve svetovni vojni, pandemijo španske gripe, špansko državljansko vojno in nazadnje covid-19, od tega si je opomogla v nekaj dneh. Ima tri otroke, 11 vnukov in 13 pravnukov, do 105. leta pa je igrala klavir, brala časopise in telovadila vsako jutro. Še vedno ni šla v dom za starostnike, raje živi v varovanem stanovanju v katalonskem mestu Olot.

Superstoletnica – naziv, ki ga dobijo ljudje, ko presežejo 110 let – je za Guinnessovo knjigo rekordov povedala, da svojo dolgoživost pripisuje redu, miru, povezanosti z družino in prijatelji, stiku z naravo, čustveni stabilnosti, življenju brez odvečnih skrbi in obžalovanja, pozitivni naravnanosti in temu, da se je vedno izogibala strupenim ljudem.

Kljub svoji starosti je aktivna na družbenih omrežjih, s pomočjo hčerke pogosto objavlja na X, bivšem Twitterju. Tam deli tudi nasvete o prehrani, posebej pa pohvali točno določeno živilo. »V dobi, ko se nenehno pojavljajo nove diete in čudežna živila za dobro počutje in zdravje, ne smemo pozabiti na jogurt, živilo za vse življenje z neskončnimi pozitivnimi lastnostmi za telo,« je zapisala.

revija Jana
Maria Branyas Morera

Njeno izjemno zdravje je pritegnilo tudi pozornost znanstvenikov. Gospa Morera namreč ni le telesno pri močeh, je tudi popolnoma bistrega uma. Jasno se spominja celo časa, ko je bila stara vsega štiri leta. Znanstvenik Manel Esteller je za špansko tiskovno hišo ABC povedal: »Ima popolnoma lucidno glavo in nobene srčno-žilne bolezni, ki je pogosta pri starejših ljudeh.« Da bi znanstvenikom pomagala bolje razumeti vzvode dolgoživosti, je gospa Morera privolila v nekaj testiranj, saj upa, da bo s tem pomagala tudi drugim. Med drugim bodo vzorce njene sline, krvi in urina primerjali z vzorci njene 80-letne hčerke. Vzorci bodo znanstvenikom omogočili preučevanje genov gospe Morere in pomagali pri razvoju zdravil, s katerimi bi lahko preprečevali bolezni, povezane s staranjem.

Čudežni jogurt? 

Jogurtu kot eliksirju dolgoživosti ljudstva po vsem svetu pojejo slavo že stoletja, če ne tisočletja. Kaj pa na temo rednega uživanja jogurta kažejo sodobne raziskave?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!