Nasveti

Nevrotična gospodinja: kaj vse lahko vzhaja

Sonja Grizila
3. 2. 2024, 04.00
Deli članek:

Na elektronsko pošto sem (znova) dobila ponudbo za potencifix, če sem prav prepisala. Kot piše v dolgem spremnem besedilu, bo vašemu tipu one stal kar naprej, cel (in ne samo tam spodaj) bo nakurjen in prekrvljen, stranskih učinkov pa da ni.

Pexles, Jana
Kolumna nevrotične gospodinje

 Seveda je na voljo samo nekaj škatlic, in to po znižani ceni, torej pohitite! Ne vem, ali na začetku leta ljudje seksajo manj ali več, da so trgovci tako navalili. V nekaj dneh sem dobila še  ponudbi za utrjevanje in podaljševanje dotičnega organa, tudi tam naj ne bi bilo nobenih stranskih učinkov. Razen pozitivnih.

                 In vendar obstajajo za te reči tudi naravne metode, pravijo poznavalci. Samo pravi koledar moraš imeti, na katerem vse piše. Če pa ne piše, dodaš analogizme, kot se temu strokovno reče. Če zadeva velja za nekaj, velja tudi za vse podobno. Teto sem recimo zasačila v sami kombineži in z rokama v skledi testa. Pomanjkljivo obleko sem prisodila peklenski vročini, v kakršni so se rojevali buhteljni, da »se ne bi prehladili«, je zagotavljala. Žal se ni imela časa pogovarjati z menoj, ker so morali biti buhteljni v pečici do 15.34. Takrat se namreč konča ugoden lunin vpliv na vzhajanje testa. Samo minuta čez, pa bo pecivo trdo, neokusno in slabo prebavljivo. Glej vraga, morda pa zato toliko mojega po najzanesljivejših receptih pečenega peciva konča v smetnjaku?

              Benti, pa sem mislila, da vplivajo nebesna telesa samo na rastline. Pred nekaj poletji sem se temeljito osramotila, ko sem opazovala soseda, ki je sedel na kupu drv, se naslanjal na motiko in gledal na uro. Ob osmih in dvainpetdeset se je zakadil na gredo s špinačo in divje okopaval, redčil ter zalival. Potem je preskočil gredo s korenčkom, ki je bila vsa v plevelu in zares potrebna obdelave, ter nadaljeval na gredi s solato, ki ji nič manjkalo. Popolnoma nelogično. Ko sem diskretno namignila njegovi ženi, naj razišče njegovo družinsko deblo, rubrika »duševno zdravje«, se je pomilovalno nasmehnila. Mar ne vem, da se je treba ravnati po setvenem koledarju? Ob osmih dvainpetdeset se je začel čas za listnate rastline in bo trajal nekaj več kot dva dni. Medtem kakšnih drugih rastlin ni dobro niti pogledati, kaj šele se z njimi ukvarjati!

             Seveda mi ni preostalo drugega, kot da sledim trendu in si kupim preklemanski lunin koledar. Prebrala sem dodatno strokovno literaturo in na koledar marsikaj  pripisala, recimo – kdaj si je treba striči lase, začeti shujševalno kuro, si piliti nohte, kuhati fižol in mesiti testo za pico, da bo vse tako, kot je treba. In kdaj vsega tega in še marsičesa drugega nikakor ne smeš početi. Moški del naše družine, sestavljen iz cenjenega soproga, sina in koruzniškega zeta, si je z zanimanjem ogledal vse pripise, vendar nikakor ni našel tistega, kar je očitno iskal. Nazadnje so se zadovoljili z vzhajanjem testa. In počečkali koledar s pripombami kot: z lahkoto vzhaja, s težavo vzhaja, upravičeno ne vzhaja. No, torej.

Kolumna je objavljena v reviji Jana,  št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!