Nasveti

Bolečine v kolenu: Operacija da ali ne?

Marija Šelek
2. 2. 2024, 08.06
Deli članek:

Pozdravljeni! Partnerju, ki ima bolečine v kolenu, so ugotovili, da ima obrabo hrustanca četrte stopnje. Travmatolog mu je razložil, da je edina rešitev umetno koleno, in ga napotil k ortopedu. Rekel mu je tudi, da bi mu, če bo čakalna vrsta pri ortopedu dolga, naredil artroskopijo, kar bi omililo bolečine. Ortoped pa mu je rekel, da mu odsvetuje artroskopijo in da naj se odloči sam. Kolena mu tudi še nekaj časa ne namerava operirati. Vprašanje je, zakaj ortoped odsvetuje artroskopijo in kakšne bi bile lahko posledice, če se za ta poseg vseeno odloči. Hvala za odgovor. Bralka Lili

dreamstime
fotografija je simbolična

Spoštovana gospa Lili!

Razmišljam, kako prijazno od Vas, da tako lepo skrbite za svojega partnerja! A se hkrati sprašujem, kako to, da namesto njega iščete odgovore … In to ne pri ortopedu, ki je gospodu odsvetoval artroskopijo, kar bi bilo najbrž najbolj logično in razumljivo, ampak ste se odločili za daljšo pot – s pisnim vprašanjem, v pričakovanju pisne obrazložitve.

Če sem odkrita, ne vem, zakaj je ortoped odsvetoval artroskopijo. Lahko samo ugibam, da zato, ker se mu poseg zdi odveč in nepotreben glede na stopnjo obrabe hrustanca, saj po njegovem od tega ne bi bilo posebne koristi. A če bi bilo to res, se postavlja vprašanje, zakaj »mu kolena še nekaj časa ne namerava operirati«, kot pišete. Ali zaradi dolgih čakalnih dob? Zaradi nepregledne vrste bolnikov, ki morda še bolj potrebujejo podoben ali enak poseg? Ali je vzrok kje drugje? Vidite, na vse to Vam ne morem z gotovostjo odgovoriti. Treba bi bilo vprašati ortopeda.

Jaka Koren
Alenka Höfferle Felc, fiziatrinja

Lahko ugibam naprej: zakaj travmatolog, potem ko je ugotovil, da je zaradi izrazite obrabe hrustanca artroplastika – umetni sklep – najboljša rešitev, predlagal artroskopijo v primeru (pre)dolgega čakanja na poseg? Rekla bi, da zato, ker hoče bolniku iskreno pomagati, ker mu hoče vsaj malo omiliti bolečine in skrajšati muke čakanja. Po vsej verjetnosti predvideva, da bo lahko zgladil sklepne površine in odstranil degenerativno spremenjene, ostre robove kostnega dela sklepa. Kakšne bi bile posledice? Najbrž nekaj olajšanja, a ne takšnega, kot se pričakuje od totalne endoproteze, kot tudi rečemo umetnemu sklepu. Tudi v tem primeru, tako si mislim, bi se bilo dobro pogovoriti s travmatologom, saj Vam le on lahko poda razlago za svoj predlog oziroma svojo odločitev.

Obstaja še ena možnost: pridobiti drugo mnenje. Odgovor v reviji ali časopisu ne more biti drugo mnenje, to lahko pridobite pri drugem specialistu, drugem strokovnjaku, v Vašem primeru pri drugem ortopedu, po možnosti tudi v drugi zdravstveni ustanovi, ki bo na osnovi kliničnega pregleda, pregleda dokumentacije in slikovnega materiala podal svoje zaključke – in mnenje oziroma nasvet, ki ga pričakujete.

Želim Vama – pravim Vama, saj vem, da kadar trpi eden, tudi drugemu ni lahko – da bi težavo rešila v čim krajšem času na za Vaju čim ustreznejši način.

Lepo Vas pozdravljam,

mag. Alenka Höfferle Felc, dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine – fiziatrinja

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!