Nasveti

Izpred zaslonov nazaj v naravo – in v družbo ljudi!

RENATA UCMAN
2. 2. 2024, 07.00
Posodobljeno: 3. 2. 2024, 11.04
Deli članek:

V društvu Šola zdravja marca ponovno začenjajo z medgeneracijsko vadbo dihamo z naravo. Zdenka Kavčič, profesorica športne vzgoje in predsednica društva Šola zdravja, pravi, da bo potekala na ustaljenih 26 lokacijah po Sloveniji. Brezplačno se ji lahko pridruži vsakdo, ki se želi v naravnem okolju predihati, umiriti ter s čuječim gibanjem poskrbeti za svoje počutje in zdravje. Predstavila nam je tudi odlični vaji za sprostitev uma in telesa, ki ju lahko izvajamo sami.

Shutterstock
Nazaj k naravi

»Stanje v naši družbi žal kar kliče po programih, kjer lahko poskrbimo za duševno zdravje. Tako pri mladostnikih, delovnem prebivalstvu in seniorjih opažamo porast depresije, tesnobnosti, anksioznosti ter izgorelosti. Življenjski ritem je hiter in količina informacij, ki jih dnevno predelujemo, nas lahko izčrpa. Vadba, kot je dihamo z naravo, ki jo v našem društvu Šola zdravja pripravljamo od leta 2021 in jo marca začenjamo ponovno, pa nas vabi v naravo, da se vsaj za eno uro na teden ustavimo, zadihamo in umirimo. In to brezplačno,« pove Zdenka Kavčič in dodaja, da se izvaja pod vodstvom usposobljenih vaditeljev. Vodja projekta je sicer Andraž Purger, ki je idejo razvil in z Maurom Luganom pripravil vaje. Seznam lokacij, kjer bo potekala, najdete na spletni strani Šole zdravja pod kategorijo dihamo z naravo.

arhiv društva
Zdenka Kavčič

»Vadba je primerna za vse starosti. Izvaja se v popoldanskem času in je sofinancirana iz sredstev javnega razpisa ministrstva za zdravje. Naša namera namreč je, da bi imeli ljudje v vsakem kraju možnost brezplačne vadbe, ki nam približa metode čuječnosti in s katero se lahko naučimo preprostih tehnik umirjanja ter pomirimo čustvene napetosti. Zato vabimo k sodelovanju tudi nove prostovoljce, ki jih bomo usposobili, da bodo lahko vadbo širili v domačem okolju.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!