Nasveti

Slastne zimske rižote

Lara Jelen
18. 1. 2024, 09.00
Deli članek:

Rižote obožujemo v vsakem letnem času. Pozimi lahko v svoj kuharski repertoar dodamo nekaj zimskih različic, ki bodo naravnost navdušile. Denimo posrečeno verzijo z radičem in suhimi paradižniki, ajdovo s popečeno cvetačo, če je treba pospraviti po hladilniku, pa pripravimo jambalajo.

Profimedia
Rižota z radičem in suhimi paradižniki

Rižota z radičem in suhimi paradižniki

Sestavine

  • 1 glava rdečega radiča
  • 100 g posušenega vloženega paradižnika
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 šalotki
  • 300 g riža, primernega za rižoto
  • 200 ml rdečega vina
  • mlet črni poper
  • 800 g zelenjavne juhe (lahko iz jušne kocke)
  • 50 g masla
  • 120 g naribanega parmezana
  • majhen šopek rukole (po želji)
  • 30 g pinjol

Priprava

1. Radič operite, prerežite na pol in narežite na trakce. Suhe paradižnike vzemite iz slanice ali olja, odcedite in narežite na manjše kose.
2. Pripravite ponev z debelim dnom. Na vročem olju prepražite sesekljano šalotko, nato dodajte radič in paradižnike ter še malo popražite. V družbo naj se vključi še opran riž. Prilijte vino. Povečajte temperaturo in mešajte, dokler riž ne vpije vina.
3. Riž začinite s soljo in poprom. Zmanjšajte temperaturo in začnite dodajati juho. Najprej eno zajemalko ali dve, ko to riž vpije, dodajte novo zajemalko juhe. Po 15 minutah mora biti riž kuhan. Zdaj dodajte nariban parmezan in vmešajte maslo, po želji pa še rukolo in na hitro popražene pinjole.

NAMIG

Če želite intenzivnejši okus po radiču, ga skupaj s paradižniki popražite posebej in bolj na hitro, nato pa ga dodajte rižoti, ko je že kuhana. S kuhanjem ali hitrim dušenjem radič izgubi nekaj svoje grenkobe.

Še več slastnih receptov za rižote vas čaka v reviji Jana,  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!