Svetilnik

Reciklirajo lupine školjk

Katja Melik
19. 1. 2024, 03.30
Deli članek:

Hongkong ima v morju naravni filter vode – grebene ostrig. A ti že desetletja zaradi onesnaženosti propadajo. Da bi omogočili obnovo grebenov, so začeli v obsežnem projektu zbirati odpadne lupine ostrig.

revija Jana
Po vsem mestu vsak torek zvečer v restavracijah, kjer strežejo ostrige, pobirajo prazne lupine in jih nato nasuvajo na greben.

Po vsem mestu vsak torek zvečer v restavracijah, kjer strežejo ostrige, pobirajo prazne lupine in jih nato nasuvajo na greben. Pred tem jih posušijo, operejo, dezinficirajo ter posušijo na soncu, da ne bi z bakterijami okužili živih ostrig na grebenu. Projekt je začela okoljska organizacija Nature Conservancy. Sprva je v njem sodelovalo le nekaj restavracij, sedaj pa školjčni odpad pobirajo celo iz vseh večjih hotelov. Skupno so v treh letih nabrali 80 kubičnih metrov školjčnih lupin, ki pomagajo pri rasti grebena, saj zagotavljajo skrivališča za školjčne ličinke. Raziskovalci so že opazili, da se je, odkar se je začel projekt, populacija ostrig na grebenu povečala.

Še več navdihujočih novic iz rubrike Svetilnik vas čaka v reviji Jana,  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!