Nasveti

Tkanine, ki prijazno objamejo

jk
8. 1. 2024, 05.35
Deli članek:

Oblačila so naša druga koža. Od njih ne pričakujemo le, da bodo mehka in prijetna na dotik, ampak tudi neškodljiva za zdravje. Ker so v tesnem stiku s kožo, je meja med njimi skoraj zabrisana. Le zakaj bi kožo po nepotrebnem izpostavljali kemikalijam iz tkanin? Pri nakupu oblačil zato dajmo prednost kakovosti. Kako pa jo prepoznamo, sprašujete?

Shutterstock
Zakaj ni vseeno, kaj imamo oblečeno

Zdravju, še bolj pa koži, največkrat škodujejo sintetične tkanine, kot je poliester, ki lahko pri občutljivejših posameznikih povzroča kožne reakcije, je vir mikroplastike in izvrstno gojišče bakterij. Če se nakupu izdelkov iz sintetičnih tkanin ne moremo izogniti, izberimo raje reciklirano sintetiko in poliester, ker v tako predelani tkanini ni novih kemikalij oziroma jih je manj kot v na novo izdelani sintetični tkanini. Obstaja pa ogromno drugih tkanin, ki so veliko boljša izbira.

Lan izvrstno vpija vlago

Celo bolje kot bombaž, hkrati pa vlaga hitro izhlapeva iz tkanine, zato v lanenih oblačilih nismo preznojeni. Lan ni gojišče bakterij, ne povzroča alergij in ne vpliva na naravno pH-vrednost kože. Enako dober izbor je tkanina iz konoplje.

Bombaž naj bo ekološko pridelan

Tak namreč ne vsebuje sledi pesticidov, herbicidov in insekticidov, s katerimi si pridelovalci zagotavljajo več pridelka. Organsko pridelan bombaž ima oznako GOTS – Global OrganicTextile Standard. Bombaž ni brez razloga prva izbira, ko gre za oblačila dojenčkov. Je koži prijazen, preprečuje razvoj bakterij, dobro vpija vlago – se pa ne suši tako hitro kot lan.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!