Nasveti

Škrobna dieta: Bi radi hujšali z veliko hrane?

Nika Grizila
7. 1. 2024, 05.00
Deli članek:

Po praznikih več kot polovica prebivalstva iz presitega dela sveta hujša, takrat izbruhnejo nove in »učinkovite« diete, med katerimi je tudi škrobna, ki vam jo ponujamo v preizkušanje. Saj vemo, da vsaka dieta deluje, če se je držiš, niso pa vse smiselne in zdrave.

Shutterstock
Pripravite si goro zelenjave

Že ime pove, da si lahko privoščimo zelo malo beljakovin in maščob, zato pa lahko pogoltnemo cele gore nepredelanih ogljikovih hidratov. Takšno prehranjevanje so za nekatere bolezni sicer priporočili zdravniki, danes pa ga uspešno predstavljajo mlade ženske, ki na družbenih omrežjih objavljajo fotografije ogromnih porcij, zraven pa razkazujejo svoje vitko telo. Toda ni vse tako pravljično, kot se zdi.

Manj kil, več gub?

Začetniki škrobne diete so zdravniki, kot so Colin Campbell, avtor Kitajske študije, John McDougall, avtor knjige Škrob je rešitev, in Caldwell Esselstyn, avtor knjige Preprečite in odpravite srčno-žilne bolezni. Vsi trije trdijo, da je minimalno predelana veganska hrana (brez dodajanja maščobe) najboljša za zdravje in da z uživanjem takšne hrane preprečujemo srčno-žilne in druge bolezni. Poleg tega naj bi bila idealna za izgubo in ohranjanje telesne mase ter priporočljiva celo za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.

Ti veganski zdravniki, ki se tako prehranjujejo že desetletja, so ves čas na udaru, ker se ljudje zanimajo za to, kako jim gre in kako so videti. Skratka, ljudje bi radi vedeli, ali jim bo ta hrana prinesla dolgo, zdravo in vitko življenje ter privlačen videz. Campbell in Caldwell sta oba stara 89 let in sta videti temu primerno. McDougall jih ima 76, zlobni komentarji na družbenih omrežjih pa ju z ženo Mary uvrščajo med devetdesetletnike. Tudi nekateri drugi promotorji te diete so kritizirani zaradi gub, a dejstvo je, da so vsi zelo vitki, in vitki ljudje imajo običajno več gub. Vseeno pa je dokazano, da zadosten vnos beljakovin in maščob, ki jih McDougallova škrobna dieta ne vsebuje prav veliko, pripomore k elastičnosti kože.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!