Nasveti

Božič pri Mojci Mavec

Andreja Comino
22. 12. 2023, 05.00
Deli članek:

Prazniki pri priljubljeni voditeljici in svetovni popotnici Mojci Mavec so bili vedno odraz ljudi in njihovih značajev. Božič pri babici v Kranju je bil zagotovo drugačen kot pri kraški noni. »Če malo pomislim, smo bili kot mala Avstro-Ogrska.  Ali pa kot da bi se peljala čez različne pokrajine Južne železnice od Dunaja do Trsta. Naša praznična miza je bila založena s krepko kontinentalno kuhinjo ali pridihom Krasa z izhodom na morje, odvisno, kje smo praznovali,« pripoveduje.

Mateja J. Potočnik
Mojca Mavec

Mojca se spominja, da je bila njena babica v Kranju varuh stare meščanske kuhinje. »Prihajala je iz znamenite družine lekarnarjev. Njen božič je bil kot obisk muzeja. Stari svečniki, češki porcelan, vse iz vitrine z letnico, odtisnjeno v daljnem 19. stoletju. Seveda ni smel manjkati niti zvonček, ki je oznanjal začetek večerje, nato pa prihod Dedka Mraza. V kranjskem božiču je bilo vse pomešano – malo božičnega purana in malo socialističnega Dedka Mraza, ki je prihajal v hišo kar 24. decembra,« se smeji Mojca in dodaja, da se je vsakič znova veselila slastne kulinarične stalnice njene babice – vaniljeve kreme po receptu njene prababice, servirane v imenitni kristalni skledi, ki jo je v družino prinesel njen češki praded.

Mateja J. Potočnik
Mojca Mavec

Slastne kraške dobrote

Pri drugi babici na Krasu, noni, so bile stvari preprostejše, a prav tako tradicionalne. »Moja nona je bila vrhunska kuharica in je v družini hranila star recept za polenovko. Pripravljala jo je za vsak božič, ob njej pa mlince in  vrzote, fin, domač tenstan ohrovt,« pripoveduje in dodaja, da je bil božič zanjo vedno predvsem vrnitev v otroštvo in obujanje spominov na ljudi, ki so ga znali narediti čarobnega. »Letos bomo spet pogrešali Božička, mojega očeta, ki je enkrat na leto prevzel vlogo dobrega decembrskega moža z brado, kar je neznansko zabavalo vnukinji, moji dve nečakinji. Lani smo bili prvič brez njega in je bilo težko. Zdi se mi, da smo bili povsem izgubljeni, saj je bil prav oče varuh tradicije. Po nonini smrti je tudi pripravljal polenovko in skrbel, da recept ostane ter se prenaša iz roda v rod. Letos sva s sestro bolje pripravljeni. Zdi se mi, da bo spet kot nekoč. Kot bi rekli v stari Avstro-Ogrski – ena posrečena miškulanca. Polenovka s prilogami in kranjska krema. Zvonček za prihod bradatih mož sem že pred leti podedovala jaz in ga s pridom uporabljam za vsa družinska kosila ter večerje,« pripoveduje Mojca. Njen »božični prispevek« so predvsem, »hm, christmas crackers«, za katere žal ne ve, kako bi to prevedla v slovenščino.

Angleški piškoti presenečenja

»Decembra sem vedno obiskala prijateljico v Londonu in ob večerji smo dobili vsak svoj cracker. V Angliji je običaj, da v času božičnih praznikov pred obedom vsakdo prime v roke svoj in sosedov cracker, in ko so vsi povezani, v istem trenutku sunkovito potegnejo, da crackerji počijo, v njih pa najdejo presenečenje, od lepih misli, sladkarije, papirnate kronice ... cel žur. Nečakinji sta sicer že veliki punci, a zvonček in crackerji morajo biti, sicer božič ni popoln.«

Mojčini božični recepti - nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!