Nasveti

Zanimivi božični običaji: Polnočno branje in debeli zadetek na loteriji

Lara Jelen
22. 12. 2023, 04.30
Deli članek:

Ne samo božična večerja in polnočnica, po svetu so se ob božiču razvili še mnogi drugi običaji. Niso vedno povezani s krščanstvom, so pa nadvse simpatični. Nekateri morda celo vredni posnemanja?

Shutterstock
Zanimivi božični običaji

Podarite in preberite knjigo

Jolabokaflod je ena izmed najočarljivejših božičnih tradicij – Islandci si na božični večer podarjajo knjige. Njihovo prebiranje pa je nato enako pomembno kot podarjanje samo. Večer preživijo ob branju. Glede na zadnje raziskave, ki kažejo, da je pri slovenskih najstnikih  bralna pismenost podpovprečna, bi bil tovrstni običaj pri nas nadvse dobrodošel. Sicer pa imajo na Islandiji še eno zanimivo navado: otroci na božični večer k oknu nastavijo svoje čevlje. Če so bili pridni, bodo zjutraj polni sladkarij, poredne pa bo pričakal gnil krompir.

Pri mizi je vedno prostor še za enega

Na Poljskem si družine na božični večer delijo oplatek, nekvašen oblat z verskim motivom. Vsak odlomi košček in drugim zaželi vesel božič. Večerja se lahko začne, ko se na nebu pojavi prva zvezda, po tradiciji pa je pri mizi vedno pripravljen dodaten pogrinjek, če se slučajno na vratih pojavi še kdo.

Skrijte metle in krpe!

Morda kdaj skrijete svoje metle in krpe, ko niste razpoloženi za čiščenje, toda na Norveškem to počnejo z mislijo na božično tradicijo. Njihovo ljudsko izročilo svetuje, da na sveto noč skrijemo metle in krpe, s čimer preprečimo, da bi zli duhovi in ​​čarovnice, ki se na božič vrnejo na Zemljo, vzeli pripomočke za čiščenje in z njimi leteli po nebu.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!