Nasveti

Janina zdravniška linija: Navadna ali električna zobna ščetka?

Uredništvo
8. 6. 2023, 07.00
Deli članek:

Bralko Marjano zanima, kakšna ščetka je bolj primerna za otroške zobe.

Profimedia
Kaj je torej za otroka bolje?

"Opažam, da imajo v družinah mnogi že električne zobne ščetke – ne samo odrasli, ampak tudi otroci. Meni se zdi, da bi se otrok moral najprej naučiti pravilnega ščetkanja zob in naj zato trenira svojo roko, nisem pa prepričana, ali mu morda ne škodujem in bi bilo koristno kupiti električno zobno ščetko, da bi bili njegovi zobki bolje očiščeni. Kaj je torej za otroka bolje? In kaj za njegove zobke? Z zanimanjem bom prebrala vaše nepristransko mnenje."     
- Marjana

Šimen Zupančič
Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije, svetnica

Spoštovana gospa Marjana!

Ponudba navadnih ročnih in električnih zobnih ščetk je danes velika, tudi za otroke so takšne, ki imajo primerno veliko glavo in prilagojeno držalo glede na njihovo starost. Proizvajalci električnih zobnih ščetk navajajo nekatere njihove prednosti: očistijo tudi zadnje zobe, so večja motivacija za otroke, ker je ščetkanje zabavno in zanimivo, ščetkanje je temeljitejše, v ščetki je vgrajen časovnik dveh minut …

Vse zobne ščetke, tako električne kot ročne, pa je treba uporabljati po priloženih navodilih, pri otrocih ob pomoči in kontroli odraslih oseb. Zobne ščetke imajo različno trde in goste ščetine. Otroka je nujno treba učiti pravilnih gibov pri ščetkanju, tako pri električni kot pri ročni ščetki.

Pred desetletji, ko še ni bilo električnih zobnih ščetk, je bilo stališče strokovnjakov zobne preventive po svetu naslednje: če začnemo z ustrezno ustno higieno pri dveletnem otroku, bo okrog osmega leta usvojil tehniko čiščenja zob. Žal ne vsi, po mojih opažanjih usvojijo deklice to spretnost nekoliko prej. Veliko vlogo imajo prijazen starševski pristop, učinkovita motivacija, pohvale in spodbude.
Nujno je otroka učiti tehnike čiščenja zob, saj se mu s tem krepi ročna spretnost. Boljša motorika vpliva tudi na boljši razvoj grafomotorike, kar vpliva tudi na pisavo, lepopis.

Ameriško združenje zobozdravnikov ADA ugotavlja, da so navadne in električne zobne ščetke enako učinkovite, če jih uporabljamo pravilno in vsaj dve minuti.

Ob tako veliki ponudbi električnih zobnih ščetk bi bilo danes kar preveč smelo priporočati samo ročno zobno ščetko, vendar bom pogumna in priporočila uporabo ročne zobne ščetke v predšolskem obdobju, seveda ob pravilni tehniki in pomoči odraslih ter občasnih kontrolah čistosti s testnimi tabletkami, ki obarvajo zobne obloge rdeče. V predšolskem obdobju prav tako priporočam previdno uporabo zobne nitke, še bolj pa ob izraščanju stalnih zob, kjer je to potrebno, saj ščetke ne očistijo medzobnih predelov.
Učinkovitost ščetkanja zob z električno zobno ščetko je laboratorijsko testirana. Nisem pa zasledila testiranja pri otrocih, ki si umivajo zobe z električno ščetko, v primerjavi z otroki iste starosti, ki si umivajo zobe z ročno ščetko. Za takšno primerjavo bi potrebovali vzorec vsaj 200 otrok v vsaki skupini.

Spoštovana gospa Marjana, ker niste navedli starosti svojega otroka, vam nisem mogla odgovoriti natančneje. Priporočam pa prijazno motivacijo pri tem opravilu, pomoč odrasle osebe in pozitiven zgled odraslih članov družine. Vendar ni samo ščetkanje zob odločilno za zdrave zobe, temveč je enako pomembna prehrana: redni obroki od tri- do štirikrat dnevno, nesladkani napitki in nadzorovano uživanje sladkarij. Ker pa se motorika pri otroku bolje razvije z uporabo ročne zobne ščetke, priporočam uporabo obeh – tako ročne kot električne. Ni pa nujno potrebno. Odločitev ja vaša.

Želim vam vse dobro.

Prim. Marta Križnar Škapin, dr. dent. med, svetnica

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!