Nasveti

Recept Ane Praznik: Presno zelje po zagorsko

Sara Lipovšek
12. 3. 2023, 10.00
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 05.41
Deli članek:

Kot se za pevko spodobi, se v ritmih glasbe velikokrat vihtijo tudi kuhalnice v njeni kuhinji. Jed, ki jo Ana v zimskem času resnično obožuje, je presno zelje, kot ga poimenujejo v njenem domačem Zagorju ob Savi.

Tibor Golob
Ana Praznik

Ano Praznik poznamo kot nasmejano pevko in zgovorno radijsko voditeljico, pa tudi kot tisto, ki srčno pomaga ljudem v stiski, kar lahko spremljamo na televizijskih zaslonih v priljubljeni oddaji Delovna akcija.

V bistvu je to neke vrste praženo sladko zelje v omaki, Ana mu reče tudi kar čorbica. Njena mama naredi to jed res fenomenalno. Zato je pozimi njen odgovor na mamino vprašanje, kaj si želi, ko bi prišla na obisk domov v Zagorje, skoraj vedno presno zelje. Po maminem receptu jed občasno pripravi tudi sama. Nekoliko ga je še dodelala po svojem okusu in tako v jed doda sojino omako ter sladko papriko v prahu. Ana rada kuha, a tega ne počne prav pogosto. Vlogo šefa kuhinje z veseljem prepušča partnerju Petru. »Res zelo dobro in hitro kuha. Ja, pa tudi pospravi za sabo,« ga pohvali. Kadar kuha, si prižge glasbo. Se pa zgodi, da ji kdaj prija tišina. Takrat uživa le ob zvoku praženja in brbotanja na štedilniku. Pri kuhanju rada sodeluje tudi hči Otja. »Z veseljem raziskuje kulinariko, ne samo, kako se kakšna jed pripravi, zelo rada namreč tudi preizkuša nove in drugačne jedi ter odkriva še neznane okuse.« To Ano nadvse veseli, saj sta oba s Petrom velika gurmana.

Shutterstock
Presno zelje po Zagorsko

Sestavine

- 2 veliki žlici riža
- pol glave zelja
- 1 korenje
- malo brokolija
- malo cvetače
- malo stročjega fižola

- malo paradižnikove mezge

- 3 velike žlice sojine omake

- 1 čebula
- 2 česna
- sol
- poper
- 1–2 lovorjeva lista
- sladka paprika v prahu
- začimbe po okusu

Priprava

1. Za pripravo zelja najprej olupimo čebulo in jo na drobno narežemo. Nato operemo in pripravimo preostalo zelenjavo. Zelje naribamo, korenje, brokoli, cvetačo in stročji fižol narežemo na nam ljubo velikost.

2. V ponvi segrejemo olje in dodamo čebulo. Dobro prepražimo, tako da dobi lepo zlato barvo, in dodamo pol glave naribanega zelja. Premešamo, malce podušimo in dodamo preostalo zelenjavo. Temu dodamo še česen, sladko papriko v prahu, sol, poper in preostale izbrane začimbe. Ne pozabimo na lovorjev list. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovo mezgo in sojino omako. Temeljito premešamo in pražimo na srednjem ognju nekaj minut. Med praženjem nekajkrat premešamo.

3. Ko opazimo, da so se sestavine že lepo prepražile in okusi prepletli, dodamo riž ter zalijemo z vodo. Kuhamo še od 20 do 30 minut in jed je pripravljena. Lahko jo jemo samostojno, odlično pa se k njej podata tudi pire krompir ali kos kruha.

NAMIG

Recept je odličen tudi za tiste dni, ko imamo v hladilniku zelenjavo, ki jo je treba porabiti, saj lahko zelenjavo iz recepta zamenjamo s katerokoli drugo vrsto. Pri Ani Praznik doma so do hrane zelo spoštljivi, zato recept včasih malenkost priredi in v jed da zelenjavo, ki jo ima doma in jo je treba čim prej porabiti.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.