Svetilnik

Učenje žalovanja v šolah

Katja Melik
13. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

John Adam se je moral soočiti z mamino smrtjo, ko je štel komaj šest let. »Nihče mi ni znal pomagati pri tem, kako naj se spoprimem s svojimi čustvi,« se spominja John, ki si prizadeva, da bi o žalovanju poučevali tudi v šolah.

Janin arhiv
Kaj menite o poučevanju žalovanja v šolah?

John Adam je predsednik Združenja pogrebnih podjetij Velike Britanije. Na začetku leta je začel projekt ozaveščanja o žalovanju. Prepričan je namreč, da so ljudje v zahodni družbi preveč odmaknjeni od smrti, zato se proces žalovanja spreminja.

»V preteklosti so bile družine po več dni ob pokojniku, saj so bdeli ob krsti, in v tem času se lahko začne prva faza žalovanja. Sedaj pa svojci sploh niso v stiku s pokojnikom, temveč le z žaro,« pravi. Še posebno pozornost želi posvetiti žalovanju otrok, predvsem tistih, ki so izgubili starše. Tudi sam je izgubil mamo, ko mu je bilo le šest let.

»Nihče mi ni znal pomagati pri tem, kako naj se spoprimem s svojimi čustvi,« se spominja. Zato je začel zbirati podpise v peticiji, s katero si prizadeva, da bi o žalovanju poučevali tudi v šolah. »Otrokom moramo dati orodja, kako naj se spoprimejo s svojo žalostjo,« je prepričan.

Še več navdihujočih zgodb vas čaka v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.