Nasveti

Kako na naše možgane vplivajo fotografije?

jk
12. 3. 2023, 09.00
Deli članek:

Pogled na sliko nas lahko umiri, uravnovesi, celo okrepi nam zdravje, pravijo znanstveniki. Če bomo na steno, ohranjevalnik zaslona ali kam drugam postavili določen motiv, se lahko nadejamo nekaterih presenetljivih koristi.

Shutterstock
Narava spodbudi jasne misli

1 Plaža za zmanjšanje stresa

Neskončno morje, sonce, bela peščena plaža – pogled na eksotično obalo okrepi t. i. valove alfa v možganih. Ti so pokazatelj globoke sproščenosti, kakršno občutimo ob meditaciji ali med intenzivnim sanjarjenjem. Umirijo srčni utrip, upočasnijo dihanje, sprostijo telo in glavo. Za vse to je dovolj že pogled na razglednico z motivom morske plaže.

2 Hribi krepijo zaupanje in spokojnost

Kdor je že stal ob vznožju visokih očakov, obdan z verigo visokih vrhov, je zagotovo občudoval silno moč, mogočnost narave. To nas dela ponižne in nam odpira zmožnost nove perspektive, v kateri so naše dnevne težave manjše in manj pomembne. Pogled na motiv gora nas navdaja s spokojnostjo.

Shutterstock

3 Fotografija ljube osebe ali živali blaži bolečino

Glavobol postane manj boleč, če pogledamo fotografijo svojega partnerja ali druge ljube osebe, tudi živali. Ameriška raziskava je pokazala, da se v možganih ob pogledu na ljubo osebo sproščajo hormoni, ki blažijo občutek bolečine. Tudi pogled na podobo hišnega ljubljenčka zmanjša občutek bolečine in prinaša olajšanje, zato imejmo zmeraj ob sebi njihov portret. Bolečina seveda ni edini razlog, da bi ga pogledali – pogled na naše najdražje nas zmeraj prijetno poboža.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.