Nasveti

Zimsko razvajanje: Domače kopeli z začimbo

jk
20. 1. 2023, 07.35
Deli članek:

Pozimi še posebej prija topla kopel. A raje kot različne peneče se dišave ji dodajmo začimbo, ki nam je pisana na kožo.

revija Jana
Poživljajoča kopel z agrumi.

Timijan sprošča zakrčenost

Timijanovo olje vsebuje timol, ki dobro dene razbolelim in utrujenim mišicam. Najnovejše študije dokazujejo, da timijan preprečuje osteoporozo. Za kopel zavrimo 250 g timijana, cvetov in listov, v litru vode in dolijmo vodi za kopel.

Limona za svežo moč

Limonino eterično olje slovi po svojem poživljajočem učinku. Okrepi tako telo kot duha. Po napornem dnevu ni boljšega kot kopel z limoninim eteričnim oljem, saj podari novo moč in svežo energijo. Za kopel ga zmešajmo tri kapljice v treh žlicah polnomastnega mleka in zlijmo v vodo v kadi.

revija Jana
Za kopel si lahko pripravimo rožmarinovo sol.

Rožmarin okrepi srce

Rožmarin krepi srce in tudi poviša krvni tlak, zato je idealen za ljudi z nizkim krvnim tlakom in tiste, ki jih pogosto zebe. Poleg tega izboljša cirkulacijo. Za kopel si lahko pripravimo rožmarinovo sol – suh rožmarin zdrobimo in primešamo soli, po želji lahko dodamo tudi kapljico naravnega eteričnega olja rožmarina. V kopel vsujemo veliko žlico rožmarinove soli.

Ovseni kosmiči blažijo kožna vnetja

Oves pomirja vneto kožo in jo tudi zaščiti pred dražečimi in srbečimi vnetji ter rdečico. Za kopel dodamo vodi v kadi od eno do dve žlički kosmičev: vsujemo jih v vrečko za čaj, da se ne bo kopel spremenila v motečo kašo. Če takšne vrečke nimate, ovsene kosmiče zmeljite v prah in ga primešajte vodi v kadi. Dobili boste nadvse prijetno mlečno kopel.

revija Jana
Za kopel dodamo vodi v kadi od eno do dve žlički kosmičev.

Zeleni čaj za razstrupljanje

Zeleni čaj vsebuje polifenole, ki krepijo medcelično presnovo, s tem pa tudi razstrupljanje. Imajo tudi dragoceno moč pomlajevanja, saj spodbujajo regeneracijo kože in jo napnejo ter so eno najboljših naravnih sredstev za uravnoteženo nego kože. Preprosto skuhajmo en liter zelenega čaja in ga vlijmo v kopel.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.