Nasveti

Dobri stari triki za noči brez smrčanja

jk
20. 1. 2023, 08.00
Deli članek:

Pritožbe proti smrčanju so stara lajna, enako glasna kot smrčanje samo – prave rešitve pa od nikoder. No, je pa nekaj dobri starih trikov, preverjenih skozi čas, in vsaj kakšen med njimi bo morda v našo spalnico končno prinesel nočni mir in tišino.

Dreamstime
Najbolj smrčimo, če med spanjem ležimo na hrbtu.

Posebna majica

Najbolj smrčimo, če med spanjem ležimo na hrbtu. Vratne mišice v takšnem položaju ne zmorejo obdržati grla dovolj široko odprtega. Jezik se pomakne nazaj, zato med dihanjem zrak nima prostega pretoka – pride do vibriranja mehkega neba, kar slišimo kot smrčanje. To se lahko omili, če ne spimo na hrbtu. Naprodaj so posebne majice za smrčače z na hrbtu všitim zapolnjenim žepom, ki preprečuje ležanje na hrbtu. Lahko pa si takšno majico sešijemo kar sami: naredimo žep na hrbtu pižame in vanj vstavimo teniško žogico.

Vpliv čezmerne teže

Na smrčanje vpliva tudi telesna teža, saj maščobne obloge zožijo dihalne poti, kar prav tako povzroča smrčanje. Skrb za primerno telesno težo ugodno vpliva na spanje, saj zmanjša smrčanje.

Krepitev mišic

Z leti postaja mehko nebo ohlapnejše, kar smrčanje le še okrepi. Vendar si lahko sklop mišic, ki sestavljajo nebo in podpirajo čeljust, okrepimo in s tem zmanjšamo intenzivnost zvoka, ki ga povzroča drhtenje mehkega neba. Konico jezika potisnimo ob nebo, nato jo spustimo navzdol – vajo ponovimo 20-krat. Potem potisnimo navzdol korenski del jezika, konica pa se pri tem dotika naših sekalcev oziroma sprednjih zob. Tudi to vajo ponovimo 20-krat. Vsak dan.

Oljčno olje

Razlog za občasno smrčanje je lahko otekla sluznica v nosu. Pomaga, če pred spanjem pogoltnemo žlico oljčnega olja – tako si okrepimo naravno protivnetno odpornost. Poskrbimo tudi za dodatno vlažnost zraka v prostoru, kjer spimo. Osvežimo prostor z eteričnim oljem, denimo evkaliptovim za dihalne poti.

Pevske vaje

Britanski raziskovalci so se posvetili nadvse zanimivemu eksperimentu in dokazali, da lahko redne vsakodnevne pevske vaje zmanjšajo smrčanje. Potrebna pa je vztrajnost, saj so se prvi znanki izboljšanja pokazali šele čez tri mesece. Dodatna motivacija za tovrsten trening je dejstvo, da pevci redko smrčijo, saj jim petje močno okrepi mišice grla. Še posebej koristno je petje določenih zlogov, denimo je, ja, ung, ki okrepi mišice mehkega neba.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.