Nasveti

Kava, ko se zbudite? Nikar!

Lara Jelen
17. 1. 2023, 06.30
Deli članek:

Andrew D. Huberman, ameriški nevroznanstvenik in profesor na oddelku za nevrobiologijo, psihiatrijo in vedenjske vede na univerzi Stanford pravi, da se nam bo pitje kave najbolj obrestovalo, če jo bomo spili uro in pol ali dve zatem, ko se zbudimo.

revija Jana
S pitjem kave dosežemo zgolj to, da zamaknemo časovnico, ko nam telesni signali sporočijo, da smo utrujeni.

Če boste to storili le dva dni zapored, se vam bo že obrestovalo z več energije, nič popoldanske utrujenosti in boljšim spancem. Izjema so le tisti, ki zjutraj intenzivno vadijo. Oni kar naj si jo takoj privoščijo. Le zakaj?

»Kofein je izjemna molekula: poveča našo zbranost in zmanjša občutek zaspanosti. Oboje drži, se pa večina ne zaveda, da kofein ne učinkuje zgolj kot poživilo, temveč tudi kot ojačevalec. Kadar je dodan hrani ali pijači, kar sploh ni tako redko, kot si morda mislimo, nam ta postane bolj všeč,« pravi Huberman.Morda mislite, da pijete kavo za boljšo zbranost, a  v resnici je za to veliko več razlogov. Najprej koristni: ščiti živčevje, ima antidepresiven učinek, izboljša našo storilnost, motivacijo in zagon, tako miselno kot fizično. Dokazano je, da si bolje zapomnimo podatke, če uro pred učenjem spijemo skodelico kave. Ste kdaj opazili, da so ljudje zelo navezani na čas v dnevu, ko so navajeni piti kavo? Ter da se njihovo počutje močno spremeni, če ta obred zamuja dvajset minut ali pol ure? To je razlog, zaradi katerega povezujemo kavo z odvisnostjo. Ne pijemo je zaradi okusa – večini sploh ni bila všeč, ko so jo prvič pokusili – temveč zaradi tega, kako se počutimo po njej.

revija Jana
Različne količine kave bodo na posameznike različno vplivale.

Naše telo se ne pogaja. Po kavi sicer res dobimo občutek, da imamo več energije, a naše telo se ne pogaja. »Recimo, da ste se zjutraj zbudili, začeli piti kavo in s tem nadaljevali ves dan. Res ste odpravili občutek utrujenosti in zaspanosti, saj snov v telesu, ki nam oboje sporoča, ob prisotnosti kofeina ne more funkcionirati. A v trenutku, ko bo kofein popustil, bo ta snov (adenozin) opravila svoje delo še za nazaj in počutili se boste zaspani na kvadrat. Preprosto ni mogoče, da bi s čimer koli ustvarili nove zaloge energije. S pitjem kave dosežemo zgolj to, da zamaknemo časovnico, ko nam telesni signali sporočijo, da smo utrujeni. Kofein vse te telesne signale prelisiči, da nam ne morejo prenesti sporočila. Nemogoče pa je, da utrujenosti ne bi občutili pozneje, ko učinki kofeina v telesu popustijo. Preden smo ljudje začeli redno piti kavo, smo bili odvisni od dneva in noči. Naravno svetlobo smo izkoristili za delo, noč pa za počitek. Kofein in umetna svetloba sta nam omogočila, da prilagodimo aktivnosti lastni volji. Še vedno pa velja, da je za naš bioritem najbolje slediti naravnim zakonitostim, da smo aktivni podnevi, ponoči pa telesu in glavi omogočimo odklop. O tem ni niti kančka dvoma,« poudarja Huberman.

revija Jana
Če se po kavi počutite budni in sproščeni, je to znak, da kofein dobro prenašate.

Koliko je ravno prav?  Različne količine kave bodo na posameznike različno vplivale, zagotovo pa najbolj zdrav in primeren dnevni odmerek kave za nas odmeri naša telesna teža. Uživanje od enega do treh miligramov kofeina na kilogram telesne teže je za večino odmerek, ki bo imel na nas pozitiven učinek, ne da bi se počutili preveč tesnobne ali razdražljive. Huberman tistim, ki ne pijejo redno kave, svetuje, naj raje upoštevajo spodnje priporočljive količine. Poudarja pa tudi, da niso vsa telesa prilagojena kofeinu. Če se po pitju kave počutite napeti in vam srce začne hitreje biti, vaše telo bodisi ni prilagojeno uživanju kofeina ali pa ga uživate preveč. Če se po kavi počutite budni in sproščeni, je to znak, da kofein dobro prenašate. Seveda so tudi taki, ki ne občutijo nikakršnega učinka kofeina, in drugi, ki ga čutijo že pri bistveno manjših odmerkih. V nobenem primeru pa ni priporočljivo dolgoročno vsakodnevno uživati preveč kofeina, saj lahko to prispeva k napadom tesnobe, pojavu glavobolov ter izgubljanju elektrolitov, primanjkovati nam lahko začne natrija. »Ne glede na to, kdaj in kolikokrat jo spijemo, je kofein diuretik, torej iz telesa odvaja tekočino, skupaj z njo pa tudi natrij. Živčnosti in občutku, da nam je padel sladkor v krvi, včasih celo vrtoglavici, se bomo z največjo gotovostjo izognili, če bomo spili vsaj toliko vode, kolikor smo spili kave. V kozarec vode ob skodelici kave lahko dodate tudi majhen ščepec soli,« še namigne Andrew Huberman.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.