Nasveti

Slastna jesenska dieta

jk
13. 9. 2022, 22.18
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 22.27
Deli članek:

Jedi iz jesenskih pridelkov so tako okusne, da ne bomo niti vedeli, da smo na dieti. Zjutraj grozdje in oreški za zajtrk, opoldne bučke na sto načinov, rdeča pesa, zelena, zvečer lahka solata. Kombinacij, s katerimi si lahko popestrimo jedilnik, je veliko, dodatna motivacija pa je, da se bomo po tednu dni jesenske diete nagradili s skodelico vroče čokolade!

Revija Jana
Je jeseni sploh še kaj slastnejšega kot juha iz buče hokaido, posuta z bučnimi semeni?

Pri dietah, ki so izrazito omejevalne, organizmu pogosto manjka vitamina C, zato telo ne zmore topiti maščobnih zalog – in ves naš shujševalni napor je zaman. Poskrbimo torej predvsem za dodatne vire vitamina C in telo bo med presnovo samo opravilo nalogo. Redno uvrščanje jesenskih pridelkov v prehrano, in to trikrat na dan, nam zagotavlja izdaten odmerek vitamina C. Jesenska dieta ni prav nič stresna, saj nas ne sili v stradanje, s tem pa se izognemo nevarnosti nenadzorovanih skomin po hrani, dodatnih obrokih in sladko-slanih prekrških. Obroki iz zelenjave in sadja so namreč izdatni, a kljub temu manj kalorični, zato lahko v enem tednu jesenske diete shujšamo več kot dva kilograma.

Buče imajo veliko vode in malo kalorij. Sezona buč se bliža vrhuncu, jedi, ki jih lahko pripravimo iz njih, pa je nešteto. Buče poleg tega vsebujejo kalij, ki je odličen za dobro kondicijo srca in ožilja. Je jeseni sploh še kaj slastnejšega kot juha iz buče hokaido, posuta z bučnimi semeni? Prepražimo eno čebulo, dodajmo na kocke narezano bučno meso, zalijmo z vodo, da bo meso pokrito, solimo, poprajmo, začinimo z malo kurkume v prahu in kuhajmo 15 minut. Skuhano zmešamo s paličnim mešalnikom.

Grozdje pomlajuje. Zaradi antioksidantov, ki jih vsebuje, velja za pravo pomlajevalno skrivnost. Ker je sladko, ob njem sploh ne bomo pogrešali sladic.

Zelena izboljša prebavo. Gomolj, steblo ali listi s peclji, vsi so bogati z vlakninami, ki nasitijo in vzdržujejo prebavo. Sok iz stebel morda ni najokusnejši na svetu, zagotovo pa je med bolj zdravimi. Nekateri bi vam celo dejali, da je sok zelene edino, kar zares potrebujete pri hujšanju. Spodbuja namreč izločanje strupov in odpadnih snovi iz telesa ter uravnava vodo v telesu. Če ste pogosto napihnjeni, ga obvezno poskusite vključiti v svojo dieto vsaj za en teden in opazujte rezultate. Morda bo pomagal, morda ne, a če ne preverite, ne boste nikoli vedeli.

Rdeča pesa ob napornih dneh. Na splošno velja, da vsa barvno pestra zelenjava vsebuje veliko železa. To nam zagotavlja dobro kri, s tem pa preskrbo telesa s kisikom. Z rdečo peso bomo uspešno obnovili svoje vire energije za dolge delovne dni ali naporen trening. Pripravimo si okusen in barvit namaz.

Začnimo obrok z orehom. Orehova jedrca so kalorična, zato se jih med dieto pogosto izogibamo. Nič več, le pametno jih bomo razporedili čez dan. Eno orehovo jedrce pojejte pred vsakim obrokom in eno po njem. Ker so nasitna, bomo manj pojedli in se hitreje nasitili. Dokler hujšamo, se omejimo na uživanje šestih orehovih jedrc na dan.

Črna redkev za bolj napeto kožo. Ta slastni gomolj je izvrsten jesenski vir vitamina C, ki poskrbi za krepko vezno tkivo in gladko kožo, pa tudi za boljšo imunsko odpornost. Dodajamo jo lahko enolončnicam, tekne pa tudi surova: olupimo jo in nastrgajmo. (jk)

Revija Janašt. 3713. 9. 2022