Nasveti

Na boku se bolje spi

jk
2. 8. 2021, 09.05
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 09.09
Deli članek:

Najprimernejša temperatura za spanje je med 15 in 21 stopinjami Celzija. Če je topleje, zelo težko zaspimo. Pa tudi kakovost spanja je slabša, saj se predvsem faza globokega spanca močno povezuje s primerno hladnim okoljem. Če vam poleti noči ne dajo spati, niste edini. Obstaja pa kar nekaj rešitev, ki jih lahko preizkusite za boljši spanec.

Zarja Jana
Poleti lahko spimo brez oblačil, tudi to bo pripomoglo k temu, da se nam telo med spanjem ne pregreva.

Za dober spanec moramo poskrbeti, še preden gremo v posteljo. Vzpostavimo trdno spalno rutino in ji sledimo vsak dan. Tudi prostor, v katerem spimo, prilagodimo poletnim razmeram: dobro ga prezračimo in ohladimo. Ko to ne zadostuje, pa lahko poskusimo še z naslednjimi rešitvami.

Topla kopel ali prha

Pred spanjem si pripravimo toplo kopel ali prho. Zaradi tople vode se bo telesna temperatura najprej zvišala, brž ko stopimo iz kadi ali izpod prhe, pa se bo telo začelo ohlajati. Voda ne sme biti ne vroča ne hladna, nasprotno, najprimernejša je blago topla. Vroča voda nas preveč pogreje, prehladna pa poživi, kar seveda ne pripomore k spancu. 

Hladne obloge

Najbolj se med spanjem ogreva glava, predvsem obraz, zato ju moramo ohladiti. Dajmo v zamrzovalnik brisačo in jo med spanjem uporabljajmo kot hladni obkladek. Tudi plastenke z zamrznjeno vodo so dobre za hlajenje. Z njimi si ohladimo vrat. Še ena izmed možnosti pa je, da na predele, kjer običajno merimo utrip, položimo nekaj ledenih kock. Sčasoma se bo ohladilo vse telo. Te točke so zapestje, notranjost kolenskega pregiba, notranjost komolca. Ledeno oblogo pustimo učinkovati deset minut.

Večerja naj bo lahka

Obilen obrok z veliko maščob, ogljikovih hidratov in začimb terja od organizma veliko energije, da ga prebavi, za povrh začinjene jedi pospešujejo znojenje. Raje povečerjajmo samo kakšen lahek in manjši obrok (solata, perutnina ali ribe, lahko tudi samo sadje).

Prestavimo večerni trening

Seveda vsaka telesna aktivnost povzroča znojenje. Zato večerni trening prestavimo na jutro. Če med vadbo in spanjem ne mine dovolj časa, se telo ne zmore ohladiti. Zato se poleti raje odločimo za jutranjo telesno aktivnost.

Brez alkohola
Pred spanjem se odpovejmo vsakršnemu alkoholu. Ta lahko povzroči nočno znojenje, saj se žile razširijo in so bližje povrhnjici – prav to pa je razlog za okrepljeno potenje. Pred spanjem popijmo topel čaj ali mleko.

Pijmo hladno vodo

Zvečer si ob postelji nastavimo kozarec hladne vode. Prišla nam bo prav, če ponoči ne bomo mogli spati. Okrepljeno nočno znojenje povzroča dehidracijo, zato smo po navadi žejni, ko se zbudimo sredi noči. In če bomo ob tem morali vstajati, da pridemo do kozarca vode, se bomo samo še bolj prebudili.

Omejimo dnevno sončenje

Jutranje sončenje je izvrstno, saj nam zagotavlja vitamin D, čez dan pa škoduje koži in tudi spancu. Opečena koža okrepi znojenje, seveda pa tudi neprijetno peče. Nikar se ne sončimo brez ustrezne UV-zaščite.

Spanje na boku je najboljše

Tudi od položaja, v katerem spimo, je odvisno, kako vroče nam je. Ker vzmetnica segreva telo, je najbolje, da ne spimo na hrbtu ali trebuhu, ampak se dotikajmo podlage s čim manjšo površino telesa. Spanje na boku je najboljše. Dober položaj je tudi t. i. zvezda: lezimo na trebuh ter razširimo roke in noge proti vsem štirim kotom postelje.

Hladna postelja

Brž ko je vzglavnik pregret, ga obrnimo s hladno stranjo navzgor. Poleti poleg tega uporabljajmo le lahko in zračno posteljnino. Najboljši je lan, ki izvrstno vpija vlago, svila pa prijetno hladi. Ko nič od tega ne pomaga rešiti našega problema, nam še vedno ostane metoda, ki so se je posluževali stari Egipčani. Ti so se v vročih nočeh hladili z rjuhami, ki so jih pred spanjem zmočili s hladno vodo. Danes si lahko pomagamo še s pralnim strojem, da se z rjuh ne bo cedilo. Namočimo rjuho, jo dovolj ožmimo, da ne bo teklo z nje, nato jo dajmo v pralni stroj na program centrifuga, in ko jo bomo vzeli iz njega, bo hladno mokra, vendar dovolj ožeta, da ne bo kapljajo od nje. Lahko pa damo rjuhe v zamrzovalnik – seveda morajo biti v neprepustni vrečki, in vsaj nekaj časa bodo ostale prijetno hladne. (jk)

*Poleti lahko spimo brez oblačil, tudi to bo pripomoglo k temu, da se nam telo med spanjem ne pregreva.

NAMIG

Ponoči lahko namestimo ob vznožje postelje ventilator, da nam hladen zračni tok hladi stopala.

Zarja Jana, št. 30, 27.7. 2021