Nasveti

Marmelada, ki se jo vika

Lara Jelen
2. 8. 2021, 09.11
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 09.19
Deli članek:

V njeni rodni vasi na Gorenjskem je raslo drevo zelo blizu njenega doma. Imelo je rumene sadeže in rekli so jim mirabele. Povečini so vsi sadeži popadali po tleh. Šele ko se je preselila na Primorsko, je do cimberjev, posebne vrste slive, dobila drugačen odnos. Tam se cimberji zasejejo naokoli kot plevel in zdelo se ji je škoda, da bi sadeži ostali nedotaknjeni. Iz njih že nekaj let pripravlja marmelado, in to tako, pravi Metka Harej, ki se jo vika. Tekst: LARA JELEN foto: osebni arhiv Metke Harej

Zarja Jana
Znamka Domače dobrote Metka je za sinonim za nadvse okusne in pristne dobrote iz sadja, zelenjave in zelišč iz Vipavske doline.

Njena znamka Domače dobrote Metka je za sinonim za nadvse okusne in pristne dobrote iz sadja, zelenjave in zelišč iz Vipavske doline. Njeni izdelki vsebujejo več sadja in so manj sladki. Metka torej zelo dobro ve, kako pripraviti dobro marmelado. Pa se je nekega dne odločila, da jo bo poskusila skuhati tudi iz cimberja. Začelo se je tako, da so nekaj najlepših dreves, ki so se na njihovi zemlji zasejali kot plevel, pustili, da zrastejo. Ko so dozoreli prvi plodovi, je naredila iz njih marmelado in bila navdušena. »Odkar se ukvarjam s predelavo sadja, poberemo prav vse plodove cimberja,« pravi. Le da žal letos v Vipavski dolini zaradi spomladanske pozebe ni obrodilo kaj dosti dreves. V teh dneh jih je s sadeži razveselilo le eno, ki raste na malce višji in zavetni legi.

Le redkokdo jih še obira

»Domačo slivo (Prunus domestica) poznamo vsi. Tudi cimber (Prunus mirabolana) poznamo vsi, vendar se ne zavedamo njegove prisotnosti v naravi in vrtovih. Po različnih koncih Slovenije ga imenujete tudi šrtrboncelj, cibora, mirabolana, borban, margolana, špinglni … Gre za divjaka cepljenih vrst sliv,« nas poduči Metka in nadaljuje z opisom: »Grm oziroma manjše drevo je trnato, plodovi so popolnoma okrogli, premera 1–1,5 cm, modre, rdeče ali rumene barve. Meso nikakor ne gre od koščice. Cimber zraste kot sejanec iz cepljenih koščičarjev in se zelo rad zasadi kjerkoli. Nedvomno ste že šli mimo njega, ko so plodovi risali rumeno-rdeče slikarije pod drevesi. Morda se skriva tudi na vašem vrtu! A cimberjev ne obira skoraj nihče.« Skoraj. Metka jih. Pa še kdo se najde. Po okusu je zelo podoben slivi. Lupina rada bolj pogreni, okus mesa je prijeten »slivast«.

Pripravite marmelado

Če si imate možnost nabrati nekaj cimberjev, lahko pripravite izredno okusno marmelado, namigne sogovornica. »Cimber je sladko-kisel in zelo aromatičen. Jaz mu pravim kar rdeča marelica. Malo več truda je potrebno pri razkoščičevanju, saj se koščice čvrsto držijo sadnega mesa. Priporočam, da najprej cele plodove pokuhate in jih mehke prepasirate skozi grobo cedilo ali pasirko. Dobljeni sadni kaši nato dodate sladkor po okusu (priporočam 200 g sladkorja na 1 kg sadne mase). Cimberji ne potrebujejo nobenega drugega dodatka, saj so sami po sebi dovolj aromatični. Marmelada iz cimberjev je najboljša na palačinkah.«

Sok pomaga pri prebavnih težavah

»Lahko pa iz cimberjev pripravite tudi sok ...

Več v reviji Zarja Jana, št. 30, 27.7. 2021