Nasveti

Tudi moški niso vedno za

Milka Krapež
21. 11. 2017, 07.01
Deli članek:

Mnogo žensk izgubi željo po spolnosti le nekaj let po začetku ljubezenske zveze. Partner je nejevoljen, lahko pa si tisto, česar ne dobi doma, poišče drugje. A vlogi sta lahko zamenjani, saj tudi moški izgubijo poželenje. Pravzaprav se to dogaja pogosteje, kot bi si mislili.

Revija Zarja

Nekaj raziskav je pokazalo, da lahko celo do 20 odstotkov moških med 22. do 69. letom izgubi zanimanje za spolno življenje. Vzroki so zelo različni: zavrnitev, pomanjkanje čustvene povezanosti s partnerico, bolezenske težave in jemanje nekaterih zdravil (na primer antidepresivov), stres v službi, starševstvo. Mnogo žensk se ne zaveda, da tudi moški potrebuje občutek, da je zaželen, da si ga partnerica želi. To potrebo večinoma pripisujejo ženskam. A če ženska svojemu moškemu pokaže, da si ga želi, ga lahko to močno vzburi. Kar precej moških si želi, da bi ženske prevzele pobudo; žal pa jih je tudi veliko, ki tega nikoli ne povedo. Seks je namreč pri mnogih parih še vedno tema, o kateri se bolj malo govori, bolj gre za dajanje določenih znakov, ki naj bi jih partner razumel in se nanje odzval.

Moški so bolj prestrašeni od žensk. »Če moški izgubi željo po seksu, ga to bistveno bolj prestraši kot žensko, ker je njegova moškost tako tesno povezana z njegovo seksualnostjo,« pravi Esther Perel, spolna terapevtka iz New Yorka. Izguba libida naredi moškega zelo nesrečnega in nezadovoljnega. Samo 23 odstotkov moških, ki spolne želje ne čutijo, pravi, da so s svojim siceršnjim življenjem povsem zadovoljni. Za primerjavo: enako pravi kar 46 odstotkov žensk, ki jih spolnost ne zanima več. Vendar želja po spolnosti ne izgine čez noč, temveč je postopen proces, ki ga je tudi težko definirati. Po mnenju strokovnjakov pri moških govorimo o pomanjkanju zanimanja za spolnost, če si je ne zaželijo nekaj mesecev v tekočem letu. Moški si lahko sam odgovori na vprašanja, ki (če so odgovori pritrdilni) kažejo na zgodnje znake pomanjkanja libida: ali se dotikanje lahko dogaja samo za zaprtimi vrati spalnice; ali mu seks ne daje več občutka povezanosti in delitve vzajemnega zadovoljstva; ali je eden od partnerjev vedno pobudnik, drugi pa se čuti prisiljenega; ali se seksa ne veseli več; ali je ta postal mehaničen in rutinski; ali skoraj nikoli več nima spolnih fantazij, povezanih s partnerico; ali imata odnos le še enkrat ali največ dvakrat na mesec. Tako se namreč začne, čeprav strokovnjaki pravijo tudi, da je težko oceniti, kaj je normalno. Za en par je to reden seks dvakrat ali trikrat na teden, za drugega enkrat na mesec ali celo na nekaj mesecev. Če sta oba partnerja s tem zadovoljna, je zanju to normalno.

Vzroki so lahko tudi zdravstveni. Kot rečeno, je izguba želje po spolnosti lahko posledica zdravstvenih težav. Po razvitju viagre se je svetovna javnost temeljito poučila o erektilni disfunkciji, ki pa je večinoma posledica bolezni (predvsem srčno-žilne in sladkorne tipa dve). Pri tej motnji pravzaprav ne gre za izgubo libida, temveč za nesposobnost doseči erekcijo za dokončanje spolnega odnosa. Lahko pa ta motnja pripelje tudi do izgube libida. Raziskave so pokazale, da je samo sedem odstotkov mladih moških obremenjenih z erektilno disfunkcijo (nezmožnost zadržati erekcijo do končanega odnosa), z leti pa ta delež narašča: do 40. leta ima motnjo 12 odstotkov moških, med 50. in 59. 18 odstotkov in po 60. letu že od 25 do 30 odstotkov. Strokovnjaki pravijo tudi, da je treba razumeti, da se tudi med odnosom erekcija povečuje in zmanjšuje, to se lahko zgodi od dva- do trikrat med 45-minutnim spolnim odnosom.

So pa še drugi vzroki za manjšo željo moških po spolnem odnosu: denimo zaskrbljenost (ali bo odnos lahko speljal do konca in tudi da ne bi prišlo do prezgodnje ejakulacije). Mnogo moških si misli, da so se slabo odrezali, če partnerica med odnosom ni doživela orgazma. Pri tem pa le 26 odstotkov žensk pravi, da vedno doživijo orgazem, medtem ko ga redno doživi kar 75 odstotkov moških. Željo pogosto zmanjšajo stres v službi in nekatere bolezni, kot so depresija, rak, srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak in sladkorna bolezen. Slednja je med moškimi, ki so odkrito spregovorili o svojih posteljnih težavah, kar med vodilnimi vzroki, saj zmanjšuje pretok krvi v penis, to pa preprečuje erekcijo. Zanimivo je, da imajo moški težave s spolnostjo po rojstvu otroka, ker na mater svojega otroka težko še naprej gledajo erotično, to se jim zdi skoraj incestno.   

Več v Zarji št. 47, 21. 11. 2017