Nasveti

Naravno nad artritis in osteoporozo

Adriana Dolinar
1. 11. 2016, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zakaj se kalcij nabira v mehkih tkivih in ne v kosteh?

Pozdravljeni, stara sem 50 let. Že nekaj let me bolijo sklepi (rama najbolj), za kar naj bi bila kriva revma. Poskusila sem si pomagati z različnimi kremami (tudi naravnimi) za sklepe. Te pomagajo, a ko ne mažem, se bolečina vrne. Zato zaužijem kar nekaj protibolečinskih tablet, čeprav vem, da to ni dobro. Ker imam tudi težave s pomanjkanjem kalcija v kosteh, sem poskusila uživati prehranski dodatek, bogat s kalcijem. Uživanje kalcija sem opustila, ker se je na moje presenečenje bolečina v sklepih še okrepila. Vesela bom vsakršnega namiga, kako bi na naraven način lahko odpravila bolečine v sklepih. Hvala, Ksenija iz Bovca.

Nekateri naturopati menijo, da ne moremo učinkovito pozdraviti sklepov, če tudi kosti niso zdrave. Zato je dobro, da se težav s kostmi in sklepi lotimo vsaj sočasno.

Omenjate, da ste imeli občutek, kako se težave s sklepi povečujejo, ko ste želeli z dodatnim vnašanjem kalcija okrepiti kosti. To v resnici ni nič nenavadnega. Danes vam tudi nekateri zdravniki konvencionalne medicine znajo povedati, da se ob osteoporozi vse bolj opušča praksa uživanja obilice (več kot 1200 mg) dodatnega kalcija v pripravkih, ker ugotavljajo, da s tem ne dosežejo želene čvrstosti kosti. Še več, ugotavljajo celo, da lahko presežek kalcija namesto v kosti roma v mehka tkiva (npr. v žile, mišice, ligamente). Lahko se začne tudi »okostenevanje« teh tkiv, in če so ta v okolici sklepov, nastanejo bolečine in sklepi postanejo manj gibljivi. Kopičenje kalcija v mišicah pa lahko povzroča boleče krče, ki so pogosti spremljevalci bolečih sklepov. Ne razumite narobe, dodajanje kalcija k prehrani je lahko zelo koristno, le vedeti je treba, kdaj ga potrebujemo, koliko, v kakšni obliki ga je najbolje zaužiti in s katerimi sopotniki najraje potuje, da prispe na pravo mesto.

Protibolečinske tablete, kot ste že sami začutili, res niso pravi in dolgoročni način obvladovanja bolečin v sklepih. Protibolečinska in protivnetna sredstva, ki jih ob bolečinah običajno predpisujejo, ne odpravljajo vzroka, zaradi česar so se začele bolečine v sklepu. Ker le blažijo posledice, bolezenski proces v sklepu po tihem poteka naprej. Številni to sprevidijo šele, ko so sklepi že tako močno prizadeti, da jim zaradi neznosnih bolečin ne preostane drugega kot operacija in zamenjava obrabljenega sklepa z umetnim. Le redki so kot vi, ki pravočasno poiščejo naravne in celostne možnosti odpravljanja bolečin.

Poskusili ste že tudi z raznimi mazili. Da učinki niso trajni, ni kriva krema; le vzroka bolečin v sklepih se še niste lotili. Prednost celostnega odnosa do obolenja je prav v tem, da poskušamo hkrati čim naravneje odpravljati tako vzroke kot posledice obolenj. Protibolečinske in protivnetne kreme (kot je na primer gel arnike) pri tem lahko pomagajo, a le na posledični ravni. Za odpravljanje vzroka pa moramo storiti več.

Artritis (revma, osteoartritis) je namreč, kot menijo številni naturopati, lahko celo ozdravljiv, če se ga lotimo celostno. Če se odločite za takšen pristop, bodite vztrajni in disciplinirani. Treba bo paziti na ustrezno hidracijo telesa, prehrano, ki krepi kosti in pomaga odpravljati vnetja sklepov, redno bo treba jemati določena prehranska dopolnila ter poskrbeti za pravšnjo telesno aktivnost itd. Ker je strani za vsa ta poglavja tu premalo, se bomo tokrat osredotočili le na ključne igralce, ki sočasno skrbijo za zdravje tako sklepov kot kosti. Ravnovesje med njimi je namreč pomembno, da se kalcij ne nalaga v mehka tkiva sklepov, mišic, žil ..., ampak v kosti in zobe. To so vitamin K2, D, magnezij, kalcij in bor.

Več v reviji Zarja št. 44, 2. 11. 2016