Nasveti

Smo deformirana sedeča bitja

Tina Horvat
27. 10. 2015, 01.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

S prim. dr. Iztokom Tomazinom smo se pogovarjali o bolečinah v hrbtenici.

Dandanes ljudje vse preveč sedimo, in to je osnovni razlog, da se nas vse več sooča z bolečinami v križu. Mnoge od njih bi lahko preprečili, če bi vedeli, kako, zato smo se po pomoč obrnili na prim. dr. Iztoka Tomazina, zdravnika specialista splošne, družinske in urgentne medicine. Ker je zelo aktiven športnik, alpinist, zmajar in padalec, za povrh pa še gorski reševalec, se je zaradi težkih nahrbtnikov in napornih sestopov tudi sam že srečal s temi težavami. Povedal nam je, kako skrbi, da je bolečin čim manj, in kako pomembna pri tem je preventiva.



Bolečine v hrbtenici so med najpogostejšimi bolečinami in tudi razlogi za bolniško odsotnost. Zakaj?


Hrbtenica je osrednja os telesa in zato je zelo obremenjena. Vzroki težav s hrbtenico so zelo kompleksni, zato za težave ni dolgoročnih instantnih rešitev, potrebna je celostna obravnava, predvsem je treba odkriti in poskušati odpraviti vzroke težav.
Včasih je veljalo, da imajo bolečine v hrbtu predvsem starejši, dandanes pa se z njimi soočajo vse mlajše generacije. Zakaj?
Ljudje smo deformirana, pretežno sedeča bitja in prav ta sedeči, pomehkuženi način življenja povzroča veliko težav. Po drugi strani pa je veliko ljudi telesno zelo aktivnih in si pri tem lahko poškodujejo ali preobremenijo hrbet. Eden od dejavnikov je tudi, da se generacije višajo in postajajo vse težje,  kar je tudi velika obremenitev za hrbtenico in druge sklepe.
Kako se kot zdravnik lotevate iskanja vzroka in odpravljanja bolečin pri vaših bolnikih?
Ob močni, a nezapleteni bolečini v križu, torej ob bolečini, ki ne zahteva bolnišničnega zdravljenja, pogosto najprej za omejen čas predpišem protibolečinska in protivnetna sredstva v tabletah, izjemoma na začetku tudi v injekcijah ali infuzijah, ki pa so le nekakšna prva pomoč. Hkrati priporočam zmerno aktivnost, seveda do bolečine, in ne samo ležanja, počivanja, kot je veljalo v preteklosti. Potem, odvisno od osebnosti, razgledanosti in drugih značilnosti bolnika, svetujem še marsikaj, od specifičnih vaj, sproščanja, joge, fizioterapevtske tehnike do akupunkture, večkrat tudi nekatere metode komplementarne medicine, seveda s kompetentnimi izvajalci.
Ali opažate, da so bolečine v križu tudi sezonsko pogojene? So odvisne od vremena, polne lune?
Res je, bolečine v hrbtenici so deloma tudi sezonsko pogojene. Recimo ob intenzivnih domačih ali vrtnih opravilih, pozimi po kidanju snega in podobno. Pogosto gre za preobremenjevanje in napačno obremenjevanje hrbtenice. Bolečin seveda ne povzročajo samo mehanske obremenitve in okvare, npr. hernije in obraba sklepov, temveč so vzroki pogosto tudi psihosomatski.