Nasveti

Sladoled po deset, kdor ga kupi se zastrupi ...

Lara Jelen
27. 10. 2015, 00.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Samo lani so v evropskem sistemu za zgodnje opozarjanje o pojavu novih psihoaktivnih snovi obravnavali skrb vzbujajočo 101 novo psihoaktivno snov.

Shutterstock

Pri novih drogah se zelo hitro pojavi močna želja po novem odmerku. Nobena droga ni nedolžna, to je seveda jasno. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa zadnje čase še posebej opozarjajo pred novimi drogami, katerih učinki so pogosto neznani in tudi usodni. Samo lani so v evropskem sistemu za zgodnje opozarjanje o pojavu novih psihoaktivnih snovi obravnavali skrb vzbujajočo 101 novo psihoaktivno snov. V Sloveniji uporabniki največ posegajo po sintetičnih katinonih.

Neznanka za vse. Pojav novih drog je izjemno problematičen že zato, ker človek nikoli ne ve, kaj vse je v njih namešano. Ker se droge prodajajo na črnem trgu, njihove sestavine niso preverjene, zato lahko vanje namešajo resnično karkoli. Nove droge večinoma tudi nimajo navedenih sestavin, temveč so poznane zgolj pod imenom. »Vsi produkti, ki imajo tržno ime in ne imena substance, so izredno nevarni, saj se ne ve, kaj vsebujejo. Npr: polar bliss, purple rain stim, gogaine. Uporaba takšnih izdelkov je zelo tvegana za zdravje, ker ni nič znanega o aktivnih odmerkih, trajanju, legalnosti itn. Ob hudih zapletih ali obisku urgence vas bodo vprašali, kaj ste vzeli, vi pa jim lahko poveste le, – dali so mi polar bliss,« opozarjajo na DrogArt.

101 nova težava. V Sloveniji med novimi drogami prevladuje uporaba sintetičnih katinonov. Ti posnemajo učinke stimulansov, kot so kokain in amfetamini. Na NIJZ opažajo, da uporabniki najpogosteje posegajo po sintetičnem katinonu, znanem pod imenom 3-MMC oziroma sladoled, kot ga imenujejo uporabniki. 

Več o tej smrtno nevarni drogi si preberite v Zarji št. 19, 27.10.2015