Nasveti

Pozno kosilo ali zgodnja večerja?

K.K.
28. 10. 2015, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bučni kari

Ko po delovnem dnevu končno pridemo domov in si oddahnemo, se takoj oglasi lakota. Za kosilo je prepozno, za večerjo prezgodaj, a če smo iznajdljivi, lahko v najkrajšem času skuhamo okusen obrok, ki je kosilo in večerja hkrati. Pomaga pa seveda, da imamo izdelan načrt, kaj bomo pripravili, in da si nekatere sestavine (očiščena in oprana solata, narezana zelenjava, skuhan krompir) pripravimo že vnaprej.

Bučni kari

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 400 g kuhane čičerke * 500 g buče hokaido * šopek mlade čebule * 3 paradižniki * 3 žlice olja * 1 žlička (lahko tudi pekočega) kaarija v prahu * 4 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * sol * 1 žlica marelične marmelade * limetin sok.

Priprava: Odcedimo čičerko in jo na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo. Pustimo, da se odteče. Bučo očistimo semenja in narežemo na 1,5 cm velike kocke. Ni je treba lupiti, ker se lupina med kuhanjem popolnoma zmehča.  Očistimo mlado čebulo, bele dele na drobno sesekljamo, svetlo zelene narežemo na tanke obročke. Na kuhinjskem strgalu naribamo paradižnike na krožnik, tako da nam ostane samo lupina, ki jo zavržemo. Uporabimo pa lahko tudi paradižnikove koščke iz konzerve. V kozici segrejemo olje in popražimo sesekljano čebulo ter narezano bučo. Potresemo s karijem in na hitro prepražimo. Zalijemo z juho, dodamo naribane paradižnike in odcejeno čičerko. Solimo. Na srednje močnem ognju kuhamo od 10 do 12 minut. Solimo, primešamo marelično marmelado in dodamo kanec limetinega soka. Potresemo z obročki mlade čebule in ponudimo z rižem.

Nasvet: Za pripravo te jedi lahko vzamemo po želji tudi pekoči kari, da je okus pikantnejši. Kari v prahu je mešanica več začimb, med katerimi so na primer kardamom, koriander, čili, poper, nageljnove žbice in kurkuma, zaradi katere je prah močne, rumene barve.

Več receptov lahko najdete v reviji Zarja št. 19, 27.10.2015