Nasveti

Kavra, bloška trojka ali kolerava

Jana
16. 6. 2009, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za jed obstaja veliko imen (olerava ali bloška trojka, trojina, kavra, kavla, kolerava, kolerada, karavada). Glavne sestavine zanjo so vedno enake, in sicer koleraba, krompir in fižol.

Gospodinja Mojca Želko s turistične kmetije Pri Andrejevih (www.andrejevi.si) v Narinu pri Pivki na Notranjskem nam je povedala, da to nasitno in zelo okusno enolončnico Notranjci na več načinov pripravljajo skozi vse leto.

»Najboljša pa je, če jo kuhate za več oseb in imate vsaj dve uri časa za pripravo,« je predlagala zgovorna Mojca, ki jo je večino tradicionalnih jedi naučila pripravljati njena stara mama. Včasih so kolerabo pripravljali tako, da so kuhali vse sestavine skupaj z mesom. Šalili so se, da je dobra, če vanjo stopi  prašič. To je Mojca nekoč razložila skupini izletnikov. Vsi so z veseljem segli po enolončnici z rebrci, le neki gospod je zaskrbljeno mešal po jušniku. »A niste rekli, da je prašič stopil noter?« je vprašal na veselje vseh.

Sestavine: 1 kg krompirja + 30–40 dag kolerabe + 20 dag fižola v zrnju + 2 rdeča korena + kos prekajenega svinjskega mesa (rebra, krača ali prekajene klobase) + lovorjev list + 1 žlica masti + 1 strok česna + po želji paradižnikove mezge + sol + poper 

Priprava: Kolerabo olupimo in jo narežemo na koščke oziroma na krhlje, da se pri kuhanju čim bolj obrusijo; krompir narežemo na primerne kocke, prav tako korenček in prilijemo toliko vode, da prekrije vse sestavine. Kuhamo uro in pol.
Posebej skuhamo prekajeno svinjsko meso; ko voda zavre, jo odlijemo, saj bi bilo sicer preslano, in ponovno nalijemo mlačno vodo na meso in kuhamo do mehkega.
Kolerabo, kot že rečeno, kuhamo uro in pol in v tem času postane jed precej gosta. Za boljši okus prilijemo nekoliko juhe, v kateri smo kuhali suho meso. Po uri in pol kuhanja dodamo kuhan fižol, malo podmeta, nasekljan česen in žličko paradižnikove mezge, ki nevtralizira sladek okus kolerabe. Solimo po okusu, dodamo poper in še malo pokuhamo. Ko je jed kuhana, jo postrežemo s suhim mesom.


Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik