Nasveti

Vipavski štruklji

Jana
17. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Štruklji so prav gotovo znamenita slovenska jed, ki jo v vsakem kraju pripravljajo malce drugače. V Vipavski dolini veljajo za praznično.

Štruklji so prav gotovo znamenita slovenska jed, ki jo v vsakem kraju pripravljajo malce drugače. V Vipavski dolini veljajo za praznično. Gospodinja Petra s turistične kmetije Na hribu (www.nahribu-zorz.veha.net) v vasi Slap pri Vipavi pravi, da so jih poleg za praznike nekoč kuhali ob večjih delih na kmetiji – ob trgatvi, krstu, birmi in na praznik krajevnega zavetnika oziroma ob praznovanju dneva posvetitve cerkve. »Danes jih kot sladico pripravljajo vse leto, ne glede na letni čas, praznike in kmečka opravila,« je še pojasnila ter nam zaupala svoj recept za štruklje iz kvašenega testa s sladkim orehovim in skutinim nadevom.

Sestavine: Kvašeno testo: 60 dag moke + 1 žlica soli + 2 dag kvasa + 2 dag sladkorja + 5 dag maščobe + 1 jajce + 3 dl mleka + 1 žlica kisle smetane; Nadev: 0,5 kg skute + 5 dag sladkorja + 1 jajce + 2 dl sladke smetane + 10 dag mletih orehov + sesekljan pehtran + nastrgana limonina lupina; posip: maslo + dve žlici drobtin.

Priprava: Iz navedenih sestavin zamesimo kvašeno testo, ki naj vzhaja najmanj pol ure. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt in ga po potrebi razdelimo na več hlebčkov. Testo razvaljamo v pravokotnik ter namažemo z nadevom. Nato testo zavijemo v rahlo pomokan prt, zavežemo in kuhamo v slanem kropu na zmernem ognju približno 30 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz kropa, odvijemo iz prta ter razrežemo na rezine, ki jih zabelimo z drobtinami, popraženimi na maslu.
Vipavske štruklje vedno ponudimo za sladico.

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik