Nasveti

Riževa solata

Jana
8. 6. 2010, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Gremo na piknik!

Za 6 oseb
Priprava: 35 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 150 g riža basmati * sol * 200 g nemastne svinjine (za zrezke) * 6 žlic sončničnega olja * poper * 1 majhen ananas (300 g) * 150 g češnjevih paradižnikov * 150 g kuhanih rakcev (garnele) * 2 limeti * 2 žlici javorjevega sirupa * 10 kapelj omake tabasko * pol šopka bazilike.

Priprava: V osoljen krop stresemo riž in ga skuhamo (po navodilu z zavitka), da je pod zobmi še nekoliko čvrst. Odcedimo ga, oplaknemo s hladno vodo in pustimo, da se dobro odteče. Meso narežemo na tanke pramene. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na močnem ognju mešamo meso, da se rjavo zapeče. Solimo in popramo, dodamo riž in med mešanjem pražimo 3 minute, da se riž popolnoma osuši. Ananas očistimo, olupimo, narežemo na četrtine, te pa na tanke prečne rezine. Sok, ki pri tem izteče, prestrežemo. Paradižnike oplaknemo, osušimo, prerežemo na polovice in odstranimo trdi del ob peclju. Rakce odcedimo in popivnamo do suhega. V primerni posodi zmešamo iztisnjen limetin sok, ananasov sok, preostalo olje, tabasko, javorjev sirup, sol in poper. Dobimo solatni preliv, s katerim zabelimo solatne sestavine: riž, meso, ananas, paradižnike in rakce. Premešamo in v tesno zaprti posodi postavimo v hladilnik. Preden solato ponudimo, jo potresemo z narezanimi lističi bazilike.

Nasvet: Na piknik vzamemo tudi oplaknjene in osušene solatne liste. Namesto na krožnike lahko riževo solato naložimo na solatne liste, te pa zvijemo in potem zlahka nosimo grižljaje v usta. Ne pozabimo kozarčka z dodatnim solatnim prelivom, da lahko osvežimo solato, in kozarčka s svežimi dišavnimi zelmi, ki jih šele tik pred zdajci narežemo in potresemo po solati. Če si privoščimo piknik na domačem vrtu, lahko solato ponudimo tudi v izvotljenih polovicah ananasa.