Zgodbe

Templjarji - izkoriščevalci naivnežev

Jana
9. 6. 2010, 00.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Templjarski vitezi so pravzaprav novodobniški »poslovneži« pod viteško preobleko, ki »zdravijo« naivneže in razvijajo njihovo osebnostno rast.

Po silni obsedenosti sveta z vitezi templjarji, ki jo je sprožil Dan Brown z Da Vincijevo šifro, se škandali in teorije zarote nadaljujejo tudi v Sloveniji. Prejšnji teden bi moral na zatožno klop sodišča sesti samooklicani vrhovni prior Neodvisnega reda vitezov templjarjev Slovenije Marin Zen, saj je domnevno protipravno odvzel prostost 50-letni Ljubljančanki, ki naj bi se odrekla njegovi terapiji. Kdo pravzaprav sploh so vitezi templjarji, ki že od srednjega veka tako burijo duhove, in v kakšni povezavi so s skrivnostjo morebitnih svetega grala, Jezusovih potomcev in bajeslovnega templjarskega zaklada? In kakšne »terapije« izvajajo?

Sodoben svet je poln skrivnih združb, bratovščin, lož in klubov, ki jih poznamo samo po imenu, nihče pa pravzaprav dobro ne ve, kaj počnejo in kakšna sta njihov cilj in namen. Mnogi jim pripisujejo silno moč, nekateri so celo prepričani o vzporedni oblasti in vodenju sveta, drugi pa v njih vidijo bolj skupnosti ostarelih gospodov, ki se iz dolgočasja gredo nekakšne skrivnostne igrice. Nekdanji novinar Andrej Dvoršak je o prostozidarjih v knjigi V znamenju lože napisal: »Če jih pogledaš, ugotoviš, da so to večinoma moški po petdesetem, le redko mlajši. V neki družbici je eden od bratov (prostozidarjev, op. a.) dejal, da pameten moški, potem ko se neha zanimati za seks, postane politik ali prostozidar, kar je navsezadnje eno in isto.«
Templji za naivneže? No, nekateri obujajo viteštvo tudi iz povsem praktičnih razlogov materialne narave z zavajanjem naivnežev in služenjem na njihov račun, spet drugi se gredo mistiko ali črno magijo, pri tretjih gre za zločinsko sektaštvo in okultizem. Spomnimo se na Red sončnega templja, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja s skupinskim samomorom odpeljal v smrt več kot 50 svojih pripadnikov, in na Kult mrtvih oziroma Ljudski tempelj, pod okriljem katerega je samomor naredilo več sto ljudi z otroki vred.
Eden od razlogov za delovanje Neodvisnega reda vitezov templjarjev Slovenije, katerega vodja je veliki prior Marin Zen, je očitno precej manj viteški, kot je sprva videti, seveda če imamo na viteštvo romantičen in izkrivljen pogled. Kot piše v časniku Delo, si je namreč Marin Zen viteštvo predstavljal čisto drugače, kot so si ga njegovi »podaniki«, zato se je znašel na sodišču.
Zlorabljena, ponižana in prevarana Ljubljančanka. Marina Zena obtožnica bremeni protipravnega odvzema prostosti, a za temi suhoparnimi pravniškimi besedami stoji nenavadna zgodba 50-letne Ljubljančanke, ki se je k samooklicanemu velikemu templjarskemu priorju obrnila po pomoč. Prijatelji so ji namreč povedali, da ima Zen nadnaravne sposobnosti, in verjela jim je. A kmalu je ugotovila, da pri njem ne bo doživela duhovnega razcveta in ozdravljenja, kot ji je obljubljal, pa tudi denarja ji je začelo zmanjkovati, saj ji je za svoje »strokovne« usluge mastno zaračunaval.

 Tekst: TINA HORVAT, tina.horvat@delo-revije.si

Več v Jani št. 23, 8. junija 2010