Nasveti

Sirotka za zdravje in čilost

Milka Krapež
16. 6. 2010, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sirotka je stranski izdelek pri predelavi mleka v sir. Bolj kot današnja mladina jo poznajo naše babice in dedki. Nekoč so jo uporabljali za zdravljenje kot posebno tekočino, ki je bolnikom pomagala, da so hitreje okrevali.

Sirotka velja za stranski produkt pri nastajanju skute, vendar se ponaša s številnimi zdravilnimi lastnostmi.
Sirotka je stranski izdelek pri predelavi mleka v sir. Bolj kot današnja mladina jo poznajo naše babice in dedki. Nekoč so jo uporabljali za zdravljenje kot posebno tekočino, ki je bolnikom pomagala, da so hitreje okrevali. Danes pa jo najbolj poznajo športniki, ki jo kupujejo predelano v prah, ker vsebuje veliko beljakovin ter malo ali nič ogljikovih hidratov in maščob. Vendar je sirotka še vse kaj drugega kot hrana za športnike. Veseli je bodo predvsem ljudje, ki imajo pogoste prebavne težave.

Pri naravni fermentaciji sirotke mlečnokislinske bakterije spremenijo mlečni sladkor (laktozo) v posebno mlečno kislino, ki ji pravimo desnosučna in jo človeški organizem lahko koristno uporabi. Če to kislino še filtriramo, odstranimo mlečne beljakovine in maščobe, ki lahko povzročijo alergije. S tem se izognemo možnosti za alergije. To je proučeval znani švicarski naravni zdravilec Alfred Vogel, ki ga je zanimalo, zakaj so ljudje v preteklosti bolnikom dajali sirotko in kako to sirotko spremeniti, tako da bo za ljudi še uporabnejša.
Mlečnokislinske bakterije
Tako spremenjena sirotka ima veliko koristnih lastnosti. Veliko smo že pisali o prebavnih motnjah in kaj vse je lahko krivo zanje. Ne glede na vzrok je večina prebavnih motenj, ki se nam redno pojavljajo, posledica neravnovesja med bakterijami, virusi in glivicami v črevesju. Znano je, da so med glavnimi »rušilci« tega ravnovesja antibiotiki, vendar niso edini. Poleg hrane in zaužitih kemikalij lahko ravnovesje kaj hitro poruši stres. Da bo črevesna flora zdrava, potrebujemo tako imenovane acidogene mikrobe (torej take, ki tvorijo kisline), ker ustvarjajo oviro, da se v črevesju ne more začeti proces gnitja. Preprečujejo tudi razvoj drugih škodljivih bakterij, ki so sicer v črevesju, vendar nam v manjšem številu ne morejo škoditi. Mlečnokislinske bakterije iz sirotke so nam lahko pri tem v veliko pomoč, zlasti kadar se pojavijo težave. Znano je, da imajo ljudje v razvitem svetu večinoma zakisan organizem, kar lahko vodi v številne bolezni. Ta zakisanost je na ravni celic, ne v želodcu, in je posledica nezdrave oziroma neuravnotežene prehrane s premalo sadja in zelenjave ter preveč maščob in beljakovin. Snovi v sirotki pomagajo to zakisanost odpraviti in hkrati razgrajujejo maščobe. Tudi v starih časih so jo uporabljali pri odpravljanju prebavnih težav, pospeševanju presnove in za izboljšanje delovanja črevesja. S sirotko si bomo pozdravili nepravilno delovanje črevesja, kar velja tudi za zaprtost. Sirotka pomaga tudi pri napihovanju in vetrovih. Ker so v njej beljakovine, ki jih telo hitro vsrka, je pomembna za športnike. Vsebuje tudi vitamin B2 in albumine, pomaga pri hitrejši obnovi celic ter spodbuja delovanje ledvic, jeter in žolčnika.
»Strup« za kandido
Vendar je dejstvo, da vsi ljudje sirotke ne prenesejo, pa naj je še tako zdrava. Alfred Vogel se je tega zavedal, hkrati pa je želel obuditi staro prakso zdravljenja s sirotko. Tudi nemški zdravnik dr. Helmut Anemüller, strokovnjak za prehrano, je spodbujal ljudi, da bi večkrat posegali po sirotki namesto po sinteznih zdravilih. Učinkovine v sirotki so denimo naravni uničevalci bakterije Candida albicans, ki je postala ena največjih nadlog sodobnega življenja. Mnogi imajo težave s to bakterijo, pa se tega niti ne zavedajo.
Za vse, ki sirotke same ne prenašajo najbolje, bodo primerni napitki oziroma prah, ki ga stresemo v vodo. Alfred Vogel si je namreč zamislil nekoliko spremenjeno sirotko, pridobljeno z naravno fermentacijo in obogateno z mlečnim sladkorjem. Končni izdelek je torej fermentirana sirotka z visoko vsebnostjo desnosučne mlečne kisline, ta pa je bistvena za delovanje črevesne flore oziroma za uravnovešenje med mikroorganizmi, ki živijo v njej.
S sirotko se lahko lotimo tudi hujšanja. Recept pravi, da je treba zmešati dva decilitra paradižnikovega soka (lahko pa je tudi kakšen drug zelenjavni sok), 50 mililitrov soka kopriv in jedilno žlico sirotke (Molkosana) v prahu. Vse sestavine dobro zmešamo in popijemo. Napitek si privoščimo vsaj enkrat na dan, po možnosti nekaj minut pred obrokom, najboljše pa je, da ga pijemo pred vsakim obrokom. Lahko pa v vodo vmešamo zgolj sirotko v prahu in jo pred obrokom popijemo z majhnimi požirki. Če ste utrujeni, bo koristil poživljajoč napitek s sirotko: v kozarec sadnega soka vmešajte jedilno žlico sirotke v prahu. Napitek lahko začinite s cimetom ali pa mu dodate liste sveže mete, ki je je v tem času na pretek.