Zgodbe

O nogometu po žensko

Simona Furlan
16. 6. 2010, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nogomet, drage moje, ni le igra za razumsko analizo, ampak predvsem igra, nabita s strastjo in čustvi. Igra postavnih fantov, ki si na nogometnem igrišču lahko privoščijo razčustvovanost, ki je v vsakdanjem življenju »pravi moški« po navadi ne kažejo. V tem, poleg igre same in napetosti med čakanjem na zadetek, lahko ženske dodatno uživamo.

Ženske menda nimamo pojma o nogometu. Kar seveda ni res. Vsaj ne toliko, kot ponavljajo vneti zagovorniki tega stereotipa. Letos, ko na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki spet igra tudi Slovenija, bo tekme naših spremljalo prav toliko žensk kot moških, kažejo raziskave. Če si kdaj na televiziji ogledate kakšno tekmo, zlasti tisto na vrhunski mednarodni ravni, potem se lahko sami prepričate, da je med občinstvom vedno tudi veliko navijačic. Glasnih, vročekrvnih, strastnih. Zato ker je nogomet več kot šport. Je globalni sociološki fenomen, ki mu ne rečemo zaman najpomembnejša postranska stvar na svetu.

No, prav, naj vam bo. Nogomet v resnici zanima več moških kot žensk. Zagotovo se tudi bolje spoznajo na pravila igre. Na primer, kaj je pasivni prepovedani položaj, kdaj vratar v svojem kazenskem prostoru žogo lahko zadrži z rokami in kdaj jo lahko zgolj brcne daleč stran, pa kaj je indirektni prosti udarec in podobno. Bolje razumejo tudi postavitev ekipe, trenersko taktiko, Messijevo preigravanje, sodniške odločitve, menjave, podaljške …
Ampak kaj ko nogomet, drage moje, ni le igra za razumsko analizo, ampak predvsem igra, nabita s strastjo in čustvi. Igra postavnih fantov, ki si na nogometnem igrišču lahko privoščijo razčustvovanost, ki je v vsakdanjem življenju »pravi moški« po navadi ne kažejo. Solze, razočaranje, objemanje, poljubljanje, ples … V tem, poleg igre same in napetosti med čakanjem na zadetek, lahko ženske dodatno uživamo. Zares uživamo.
Ta nogometni mesec bomo Slovenci spremljali z novinarsko ekipo TV Slovenija. Novinarsko pokrivanje nogometa je pri nas še vedno pretežno domena moških. Ampak medse so tokrat fantje spustili tudi dekleta. Matejo Janežič za resnejše vodenje studijskega programa, Mojco Mavec in Jasno Kuljaj pa za nekoliko drugačen pogled. Tudi za malo bolj ženskega.

             Njihov pogled na nogomet preberite v Jani št. 24, izid 15. 6. 2010