Nasveti

Zelenjavna ponev

Jana
8. 7. 2010, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lahka in hitro pripravljena glavna jed ali priloga.

 

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 4 veliki, mesnati paradižniki * 1 zelena paprika * 1 velik jajčevec * 2 bučki * 1 rdeča čebula * 2 stroka česna * šopek timijana * 2 lovorova lista * 3 žlice olivnega olja * 1 žlica vinskega kisa * 2 žlički sladkorja * sol * poper * šopek bazilike.

Priprava: Paradižnike križasto zarežemo, potopimo za 30 sekund v vrelo vodo, oplaknemo pod mrzlo vodo in olupimo. Semenje odstranimo, paradižnike pa grobo narežemo. Papriko umijemo, prerežemo, jo očistimo semenja in belih kožic, nato pa narežemo na pramene. Jajčevec in bučki umijemo in narežemo na kose. Čebulo olupimo, prerežemo in narežemo na rezine. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Timijanove lističe osmukamo z vejic in sesekljamo. V prostorni ponvi (za vok) segrejemo 2 žlici olja in med mešanjem pražimo narezane koščke jajčevca 2 minuti. Dodamo narezani bučki in med mešanjem pražimo še 2 minuti. Dodamo papriko in med mešanjem pražimo 2 minuti. Zelenjavo poberemo iz ponve in shranimo na toplem. V ponev nalijemo preostalo olje, ga razgrejemo in med mešanjem počasi prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen, premešamo in malo prepražimo. Dodamo timijanove lističe in lovorova lista, nato pa vso prepraženo zelenjavo. Dodamo tudi paradižnik, premešamo, zalijemo s kisom in primešamo sladkor. Solimo in popramo po okusu. V pokriti ponvi dušimo zelenjavo na ne premočnem ognju 20 minut. Po želji jo nazadnje potresemo z narezano svežo baziliko. Ponudimo s svežim kruhom ali s testeninami.

Nasvet: Zelenjava, pripravljena v ponvi, je zelo okusna, ko je vroča, tekne pa tudi mlačna ali ohlajena. Lahko je samostojna jed, priloga k mesu ali testeninam, lahko pa jo ponudimo tudi kot del hladnega prigrizka.