Nasveti

Ločitev je bila učinkovita dieta

Jana
13. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Leonida je po poklicu negovalka, dela v Centru za usposabljanje in varstvo v Črni na Koroškem. Triizmensko službo ima zelo rada, kljub temu da je naporna. »V tem zavodu delam že 22 let. Z leti sem se privadila težkemu delu s prizadetimi in nepokretnimi otroki, na začetku pa me je njihova stiska zelo prizadela.

Velika Janina preobrazba:  Leonida Zdovc

Idilično življenje 45-letne Leonide Zdovc iz Črne na Koroškem se je marca sesulo. Mož ji je po 25 letih zakona čez noč povedal, da ima vsega dovolj in da odhaja. Leonida je zaradi živčnosti in depresije v treh mesecih shujšala  za trideset kilogramov. »Vse obleke so ji prevelike, pri frizerju ni bila že več kot pol leta, skratka, zapustila se je do neprepoznavnosti. Doslej ni zbrala niti toliko moči, da bi se spravila v trgovino ali k frizerju,« je povedala njena sestra, ki ji je hotela vliti nekaj samozavesti tako, da jo je prijavila na preobrazbo.

Leonida je po poklicu negovalka, dela v Centru za usposabljanje in varstvo v Črni na Koroškem. Triizmensko službo ima zelo rada, kljub temu da je naporna. »V tem zavodu delam že 22 let. Z leti sem se privadila težkemu delu s prizadetimi in nepokretnimi otroki, na začetku pa me je njihova stiska zelo prizadela. Delo je naporno tako fizično kot psihično – a se skrbi za otroke posvečamo z ljubeznijo, kajti edino tako lahko dobro opravljaš svoje delo,« je prepričana Leonida, ki je ljubezen do dela v zdravstvu prenesla tudi na svoja otroka. Sin dela v istem zavodu kot ona, hči pa tudi obiskuje srednjo zdravstveno šolo.
Skrbna mama dveh otrok je mislila, da ji je v življenju uspelo čisto  vse: imela je službo, ki jo ima rada, dva prekrasna otroka in moža. A v hipu se ji vse sesulo kot hišica iz kart. »Novica o ločitvi me je povsem dotolkla. Mož mi ni rekel, da ima drugo, povedal je le, da tako ne more več. Nisem mogla ne jesti ne živeti. Nikoli se nisva prepirala, zato se mi je zdelo čudno, od kod nenadoma takšna odločitev. Od stresa sem v treh, štirih mesecih shujšala trideset kilogramov. Nikakor se nisem mogla sprijazniti z novo situacijo in začeti živeti po svoje. Najprej sem šla k staršem v Velenje, vmes pa sem si začela iskati stanovanje. Otroka sta sprva ostala pri možu, ko pa sem dobila stanovanje, sta prišla k meni. Jaz sem začela živeti za vsak dan sproti. Borila sem se z depresijo in iskala rešilne bilke. Zdaj je že malo bolje, a vem, da bo treba še veliko časa, da bom spet stara Leonida,« je bila stvarna. V uteho ji bodo tudi njeni konjički: pomaga pri gasilcih in se druži s prijateljicami. V spodbudo so ji tudi naši športniki. Leonida je namreč iz istega mesta kot Tina Maze, Mitja Okorn in Katjuša Pušnik. Pravi, da če je uspelo njim, bo tudi njej. Preobrazba je bila le ena od  postaj na poti do samozavesti.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
Leonida je na preobrazbo prišla s precej zapuščeno pričesko. Povedala je, da zadnje mesece ni veliko skrbela zase. Sestra jo je spodbudila, naj končno neha žalovati in se postavi na noge. Vse stare obleke so ji postale prevelike, zato si je morala kupiti nove. Sama si tudi ne bi upala na preobrazbo. Pospremili sta jo sodelavki in opazovali, kako frizerka krajša Leonidine lase, jih barva in oblikuje v modno pričesko. Ta ji je takoj dala nekaj dragocene samozavesti. »K frizerju hodim zelo poredko, barvam pa se kar doma. Ta izkušnja je zame zelo dragocena, saj se zavedam, da človek nikoli ne sme obupati in se zapustiti,« je dejala.
Leonida se ni nikoli ličila. Ko pa je vizažistka vzela v roke svoje čopiče, je spet dokazala, da je lahko tudi čisto običajna ženska lepo urejena in negovana. Najprej ji je nanesla tekočo podlago, nato pa zatemnila kotičke oči. Z bleščečo barvo ji je posvetlila veke, z rahlo rožnato osvežila lica. Na usta pa ji je nanesla rahlo rožnato rjavo šminko znamke Screen Face.

 

Tekst: Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje: TSPOT šminkerski salon, TSPOT Team: Martina Vrhovnik, Eva Meglič, Anja Markovič
Stilistka: Saša Prelesnik
Pričeska: Jure Pogačar za Alexhairbodyline, Trg Republike, Ljubljana
Lasna kozmetika: z.one
Oblačila: Gerry Weber/Modiana, nakit Dyrberg/Kern, After Leonardo, City Park

Jana št. 39, 28.9.2010