Nasveti

Kalcij ni najpomembnejši!

Milka Krapež
26. 10. 2010, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Osteoporoze še ne tako davno sploh ni bilo med boleznimi. Krhke kosti so bile le posledica starosti. Toda znanost je ugotovila, da ni tako. Osteoporoza je bolezen in čisto nič ni samoumevno, da smo s starostjo vse manjši, vse bolj sključeni ter takoj polomljeni.

Osteoporoze še ne tako davno sploh ni bilo med boleznimi. Krhke kosti so bile le posledica starosti. Številni so trdili, da si jo je »izmislila« farmacevtska industrija, da lahko prodaja zdravila, ki preprečujejo zlome kosti. Toda znanost je ugotovila, da ni tako. Osteoporoza je bolezen in čisto nič ni samoumevno, da smo s starostjo vse manjši, vse bolj sključeni ter takoj polomljeni.

O zdravilih, ki pomagajo pri osteoporozi, smo pisali že velikokrat. Njihov glavni namen je, da se kosti ne razgrajujejo, ne morejo pa kosti znova zgostiti (čeprav so tudi izjeme). Veliko dlje kot poznamo zgodbo o osteoporozi, poslušamo priporočila zdravnikov, da potrebujemo veliko kalcija, ker utrjuje kosti. Pa tudi zobe in nohte. Zato naj bi vse od najnežnejšega otroštva pili veliko mleka in jedli veliko mlečnih izdelkov. Vendar so med nami ljudje, ki mleka in mlečnih izdelkov zaradi presnovnih težav preprosto ne prenesejo. A nimajo kar vsi osteoporoze. Kako je to mogoče, če ne uživajo mlečnih izdelkov, po mnenju zdravnikov najbogatejšega vira kalcija?
V starosti lahko tudi zrastete!
Dr. Christiane Northrup, Američanka, ena največjih strokovnjakinj za zdravje žensk, predvsem za menopavzo in njene posledice, že dolgo raziskuje, kaj naj bi ženskam zagotovilo zdravje čim dlje v starost. Približno pred letom je Američane dobesedno šokirala s svojim nastopom na televiziji (predvajale so ga skoraj vse mreže, pozneje so posneli in razprodali DVD z njenim predavanjem), ko je javno izjavila, da je trditev, da se z leti človek nujno zmanjša, neresnična. Res se lahko zmanjša, lahko pa tudi zrase, je rekla. In pokazala telovadne vaje, s katerimi lahko to doseže. Povedala je, da je sama po 50. letu celo pridobila kakšen centimeter v višino. Javnost, ki je vajena zgodb, kako se starejši ljudje zmanjšajo (kot da bi simbolično hoteli pokazati, da so postali nepomembni, za družbo nadležni, zato so tudi čim manj opazni), je osupnila.
»Roke stegnite navzdol ob zravnanem telesu. Ni treba, da ramena krivite nazaj. Vse, kar morate narediti, je, da poskušate roke potegniti čim dlje navzdol, kot da bi jih hoteli podaljšati, da bi dosegli tla. Sočasno poskušajte glavo čim bolj potegniti navzgor z zravnanim vratom, kot da bi s temenom hoteli doseči strop. Na videz se sploh ne premikate, vendar v telesu premikanje pošteno čutite. Zadržite položaj, nakar se sprostite in vajo ponovite. Vsakič ko začnete vleči roke navzdol, glavo pa navzgor, vdihnite, ob sprostitvi pa izdihnite. To ponavljajte čim večkrat,« pravi dr. Northrupova. Ko jo človek gleda, ji niti v sanjah ne bi prisodil, da je stara že okrog 70 let.  V svoji najnovejši knjigi Womens Bodies, Womens Wisdom (Ženska telesa, ženska modrost) piše o osteoporozi in kako se ji postaviti po robu. Veliko raziskav je teorijo o tem, da naj bi trdne kosti zagotavljal predvsem kalcij iz hrane, postavilo na glavo. Raziskava, ki so jo opravili na Harvardu leta 2003 in v kateri so pregledovali 72.337 starejših žensk (spremljali so jih 18 let), ki so si zlomile kolk, je potrdila, da ne mleko in mlečni izdelki niti druga s kalcijem bogata hrana ne zmanjšajo števila zlomov. Ko so nedavno v isti ustanovi pregledovali in analizirali sedem velikih raziskav s tega področja (vključenih je bilo več kot 190.000 žensk), so ugotovili, da kalcij ni najpomembnejši za ohranitev zdravih kosti. Da ne bo pomote: pomemben že je, a je poleg njega pomembnih veliko drugih stvari. Konec koncev so za to dokaz prebivalci afriških in azijskih držav, kjer mleka in mlečnih izdelkov, tudi druge hrane, ki vsebuje več kalcija, ne uživajo, še manj pa seveda prehranskih dodatkov, a imajo veliko manj bolnikov z osteoporozo. Drugače povedano, pri njih je zlomov kosti v poznih letih za od 50 do 70 odstotkov manj kot v razvitem svetu.  Ameriški statistični podatki dokazujejo, da imajo v razvitih državah, kjer popijejo največ mleka in pojedo največ mlečnih izdelkov, tudi največ zlomov kosti.
Zaradi teh podatkov so se lotili raziskovanja tudi na nekaterih drugih ameriških medicinskih univerzah in dobili enake rezultate: uživanje večjih količin kalcija ne varuje pred zlomi kosti. Hkrati so ugotovili, da kostno gostoto izboljša uživanje svežega sadja in zelenjave. Dr. Northrup pravi, da je treba na kalcij gledati tako kot na opeko, ki potrebuje malto, da drži zidove trdno skupaj. Opeka je nujna, a brez malte ne more zagotavljati trdnosti.
Bazično-kislo ravnovesje
Znanost na vse te ugotovitve pravi, da je verjetno bistvo zdravih, trdnih kosti uživanje hrane, ki ne zakisa organizma. To pravzaprav ni nič novega, saj so znanstveniki že pred več kot 30 leti trdili enako, a se je spoznanje kar nekako izgubilo. Morda so bili vmešani proizvajalci pripravljene hrane, ki jih je v ZDA nešteto. Dejstvo je, da se je »resnica« o vplivu hrane, bogate s kalcijem kot edino zveličavnim varuhom kosti, razširila po vsem svetu. Medtem ko so dejstva o zakisanosti ostala nekje v predalu.
Hrana, bogata z beljakovinami (meso, mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, ribe, perutnina, pa tudi semena) in hrana, ki ima visok glikemični indeks (predvsem predelani ogljikovi hidrati), našo kri nekoliko zakisata. Ko je kri zakisana, si telo prizadeva, da bi uravnovesilo bazično-kislo razmerje ali pa kislost nevtraliziralo z bazično snovjo, ki jo vzame iz edinega vira: iz kalcija, ki je spravljen v kosteh.  Posledica tega je osteoporoza. Če pojemo en odmerek beljakovin, na primer zrezek v velikosti igralne karte, potrebujemo tri odmerke sadja ali zelenjave, da vzpostavimo bazično-kislo ravnovesje in s tem preprečimo, da telo za to uporablja kalcij iz kosti. Dva odmerka sadja ali zelenjave potrebujemo za nevtralizacijo enega odmerka semen. Če uživamo mleko in mlečne izdelke, sicer dodajamo kalcij telesu, a ga hkrati odvzemamo. To je tako, kot bi naredili en korak naprej in dva koraka nazaj.
Če se hočemo izogniti osteoporozi, če hočemo ohraniti zdrave in trdne kosti, je treba upoštevati predvsem to pravilo: ob mesu, mleku in mlečnih izdelkih, ob semenih je treba nujno uživati sveža zelenjavo in sadje. In sicer količinsko vsaj dvakrat, če ne celo trikrat več, kot smo pojedli beljakovinske hrane. Po besedah dr. Northrup je dobra zamisel tudi ta, da se odločimo za en sadno-zelenjavni dan v tednu in takrat jemo le surova sadje ter zelenjavo. Če vsega ne morete jesti v surovem stanju, si pač skuhajte, a le malo, ker se sicer veliko dobrih snovi v zelenjavi s segrevanjem uniči.