Mnenja

Prerazsipni partner

Jana
26. 10. 2010, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Živim s partnerjem, ki ves čas razsipava svoj denar. Vse, kar zasluži, porabi sproti, velikokrat povabi prijatelje, ob vsaki priložnosti plačuje drugim, praznuje in kako drugače zapravlja.

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

 

Prerazsipni partner

Morda mi boste lahko pomagali pri mojem precej resnem problemu, čeprav je bolj psihološki. Živim s partnerjem, ki ves čas razsipava svoj denar. Vse, kar zasluži, porabi sproti, velikokrat povabi prijatelje, ob vsaki priložnosti plačuje drugim, praznuje in kako drugače zapravlja. Kadar mu poskušam dopovedati, da bi lahko vsaj malo dal na stran, me nadere in pravi, da je denar tako in tako čedalje manj vreden in da je najboljše, če se sproti zapravi. Meni je to čisto tuja miselnost in zanima me, kaj si vi mislite o tem. Sicer se imava rada, le ne vem, ali me njegovo razsipništvo ne bo začelo kmalu motiti. Živiva v hiši njegovih staršev in v finančnem pogledu nama tako rekoč ne manjka nič. Rada bi vas tudi vprašala, ali bi lahko kakor koli na skrivaj varčevala svoj denar.

Spoštovana bralka, vaše vprašanje je res bolj psihološke narave, a ker je tudi na kapitalskih trgih psihologija nadvse pomembna veščina, sem se odločil spoprijeti tudi z vašim vprašanjem. Nekje sem prebral, da je ljubezen trajna le, če drži silnice dveh bitij v ravnotežju. In to ravnotežje, poleg drugih sfer skupnega življenja, se mora kazati tudi v vajinih skupnih, družinskih financah. Stabilne družinske finance pa so po mojem mnenju poleg ljubezni in zaupanja eden najpomembnejših dejavnikov za delujočo in srečno družino ter so hkrati zelo pomemben preizkus zrelosti za skupno življenje. Varčevanje vsakega posameznika, ki mora biti urejeno pravilno in v zadostni višini, pa že dolgo ni bilo tako pomembno, kot je danes. Če že ne zaradi drugega, potem zaradi primerne višine pokojnine, ki jo od ZPIZ-a v prihodnje zagotovo ne bomo več deležni. V družini pa se pojavlja še več skupnih potreb po varčevanju: za lastno hišo ali stanovanje, skupno potovanje, nov avto, šolanje otroka v tujini ... Vse to bodo v prihodnje vajini skupni finančni izzivi, ki jih verjetno ne boste zmogli rešiti sami. In tudi ne bi bilo prav, da bi jih v celoti prevzeli nase! Skupno življenje s seboj prinaša tudi odgovornost, ki pa je vaš partner zdaj ne kaže, zato se morata nujno čim prej resno pogovoriti, uskladiti in določiti skupne cilje. Ko bodo usklajeni, pa skupaj s premoženjskim svetovalcem ugotovita, kako jih optimalno uresničiti. To bo za vaju precej težka preizkušnja, saj je iz vašega vprašanja že razbrati, da vas partnerjevo razsipništvo precej moti, čeprav si tega še ne želite priznati. To recimo sporočate z besedami »se imava rada« namesto »se ljubiva«, po svoje zelo zgovoren pa je tudi vaš »skrivni« varčevalni načrt. Na partnerjevo razsipništvo verjetno zelo vpliva to, da živita pri njegovih starših, kjer ima neko zaledje oziroma potuho. Po mojem mnenju bi se zato morala, če bosta želela zaživeti in funkcionirati kot družina, čim prej odločiti za lastno nepremičnino. Glede skrivnega varčevanja pa takole: kakšne koli skrivnosti še nikoli niso bile dobra podlaga za sobivanje. Osebno menim, da bi moral vsak od partnerjev del dohodka najprej nameniti sebi in poskrbeti za svojo osebno finančno varnost, proporcionalni del dohodka pa nameniti skupnemu družinskemu proračunu. Naj vam za konec v razmislek ponudim še besede Ernesta Hemingwaya: »Kadar človek ljubi, želi nekaj storiti za to, želi se žrtvovati. Želi služiti.«

 

Nasveti so informativni. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave kaj spremeni.

Jana št. 22, 1.6.2010