Nasveti

Nega v hladnih dneh

Jana
12. 11. 2010, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pomanjkanje dnevne svetlobe, jesenski in zimski hlad ter natrpani delovni tedni ogrožajo našo kožo. Pred vami je nekaj preprostih, a zelo učinkovitih nasvetov, kako jo obvarujemo, očistimo in nahranimo.

Pomanjkanje dnevne svetlobe, jesenski in zimski hlad ter natrpani delovni tedni ogrožajo našo kožo. Pred vami je nekaj preprostih, a zelo učinkovitih nasvetov, kako jo obvarujemo, očistimo in nahranimo. 

Enkrat na teden brez ličil
Naša koža potrebuje oddih od vseh kozmetičnih sredstev, ki si jih dajemo nanjo. Ker v naglici z njimi pogosto pretiravamo in ker moramo včasih na hitro prekriti pomanjkljivosti, ne more dihati. Vzemimo si en dan, najbolje v nedeljo ali pa tudi že v soboto, ko si zjutraj in zvečer obraz, vrat ter dekolte umijemo samo z mlačno vodo. Pri tem si pomagamo z vatnimi blazinicami ali brisačko. Prav nič drugega ne potrebuje naša koža, da ponovno zadiha.

Nahranimo jo
Več ko mamo let, bolj moramo paziti na prehrano. Nekatera živila še posebej pomagajo utrujeni koži. To so predvsem ribe, ki dobro vplivajo na kožne lipide in kožo omehčajo, špinača in stročnice, ki s svojimi vitamini spodbujajo nastanek kolagena in preprečujejo starostne lise, ter jagodičje, ki vsebuje antioksidante, zaradi katerih koža ostane napeta.

Sprehod ali tek
Investicija v par dobrih čevljev za tek ali sprehode se vsekakor splača. Jeseni je v ozračju veliko vlage, po kateri vaša koža kar hlepi. Če živite v bližini gozda, kjer je vlage še več, bo sprehod po njem blagodejno vplival na vaša telo in duha. V naravo se odpravite nenaličeni oziroma s čim manj kozmetike na koži in učinek takšnega lepotilnega sprehoda bo zelo opazen.

Obrazni fitnes
Ne pozabite, da tudi obrazne mišice ne smejo ves čas mirovati, saj se tako polenijo in postanejo ohlapnejše. Če se le da, namenite vsaj nekaj minut na dan obrazni telovadbi. Najpreprostejše je pačenje. Usedite se pred ogledalo ter se zabavajte z delanjem najbolj smešnih in grozljivih grimas, kar jih lahko. Vsako zadržite pet sekund, potem pa sprostite obrazne mišice. Praktična stran obrazne telovadbe je tudi ta, da lahko »vadite« celo med službo, le pazite, da vas pri tem ne bodo opazili. Ob redni obrazni telovadbi bo vaša koža bolj napeta, gube in gubice pa manj vidne.

Prava negovalna voda
Za mehko in sijočo kožo je zelo pomembna vrsta vode, s katero si izpiramo kožo ali ki jo vsebujejo kozmetična sredstva. In kako naj vemo, katera je prava za nas?
Termalna voda vsebuje veliko mineralov in oligoelementov. Najprimernejša je za občutljivo kožo.
Morska voda ima zelo podobno sestavo kot tekočina, ki se pretaka po naših celicah. Bogata je z antioksidanti, na primer s cinkom, in s kovinami, kot je železo, primerna je za vse vrste kože, še najbolj prav pa nam bo prišla, kadar imamo utrujeno kožo, ki ji hočemo povrniti sijaj.
Celično vodo  izdelujejo v laboratorijih, in sicer zato, da posnema tekočino iz povrhnjice. Celična voda je namenjena za zaščito kože pred zunanjimi dejavniki in boljše celjenje poškodb.

Spodbudimo prekrvitev
Izkoristite čas, ko si na obraz in vrat nanašate dnevno in nočno kremo, ter s konicami prstov pritiskajte na kožo. Tako boste pospešili prekrvitev.
Po dvajsetih sekundah pritiskanja z vsemi konicami prstov razen s palcem nežno drsite od nosa čez lica do ušes. Ponovite najmanj petkrat.
Za zadnjo vajo položite konice prstov čez zaprte oči, z njimi zdrsnite navzdol in potem zopet navzgor. Tudi to vajo ponovite najmanj petkrat.

Mini savna za obraz
Če ne hodite redno v savno, jo lahko vsaj enkrat na teden privoščite svojemu obrazu. Parna kopel je namreč idealna za čiščenje obraza in odpiranje kožnih por. Po parni kopeli je koža najbolje pripravljena za sprejem aktivnih učinkovin.
Parno kopel si z lahkoto pripravimo kar sami doma. Zavremo četrt litra vode in ji dodamo čajno žličko cvetov sivke ter čajno žličko rožmarina. Skoraj vedno imamo tudi pri roki cvetove kamilice. Počakamo pet minut, da ni prevroča, si na glavo poveznemo brisačo in obraz deset minut držimo nad paro.

Maska za obraz
Za razbremenitev utrujene kože in čiščenje si enkrat na teden, ne večkrat, privoščimo masko za obraz. Kožo prej dobro očistimo in masko takoj nanesemo nanjo. Po 20 minutah speremo z mlačno vodo in nanesemo negovalno kremo.
Za suho kožo si pripravimo vlažilno masko, in sicer uporabimo sadje –banano, jabolko, avokado ali melono –,  ki ga naribamo ali zmečkamo, ter dodamo žličko polnomastnega jogurta in žličko medu. Za mastno kožo je najboljša domača maska iz kvasa, medu in jajca. (ka)


Tek ali sprehod po gozdu, kjer je največ vlage, zelo blagodejno vpliva na kožo.

Za razbremenitev utrujene kože in za čiščenje si enkrat na teden, ne večkrat, privoščimo masko za obraz.