Ljudje

Kako zapraviš devet milijard?

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
3. 7. 2024, 05.00
Deli članek:

A veste, a veste, kako se še reče oskarjem? Armanijeve nagrade! Zato, jasno, ker je na rdeči preprogi, ki je postala tako rekoč najzanimivejši del vsakega družabnega dogodka, toliko lepih teles, ženskih in moških, odetih v oblačila modne znamke Armani.

Profimedia
Giorgio Armani

Seveda so se sčasoma zraven prikomolčili še drugi kreatorji, a Giorgio Armani je bil prvi, ki je začel osebno nagovarjati zvezde, naj za podelitve in druge vidne dogodke oblečejo njegove kreacije. Prva, ki je na rdeči preprogi nosila armanija, je bila Diane Keaton, ko je šla leta 1978 po oskarja za Annie Hall. V tistem nekam moškem suknjiču in večslojnem nabranem krilu, oblečenem čez hlače, bi danes težko prepoznali kreatorja, ki slovi po subtilnosti in umirjeni eleganci, ampak ja, on je bil. In so potem vsi govorili o »Dianinem looku«, ampak v resnici je bil Armani. Ki bo 11. julija, menda bo četrtek, dopolnil devetdeset let. Vse naj!

Profimedia
Giorgio Armani

Skoraj ni zvezde, ki ne bi kdaj na rdeči preprogi nosila armanija, mnoge pa so kreatorju in njegovi modni znamki zveste že desetletja. Cate Blanchett, ki je leta 2014 po oskarja za Otožno Jasmine prišla v armaniju – itak! – je povedala, da se je za prelepo polprozorno bež obleko z bleščicami odločila šele deset minut pred odhodom na podelitev. Reva je morala izbirati med več toaletami – ampak vse so bile armaniji. In seveda ne bomo nikoli pozabili Russlla Crowa – opaženega na Armanijevih modnih revijah, čeprav ga sicer moda ne zanima – ki je leta 2001 oskarja za Gladiatorja sprejel v Armanijevem smokingu. Zato, je pojasnil, ker možakar dela take fine obleke »za moške z globokim glasom«. In še dodal, »njegova oblačila so za moške, ne za fante«. Ali v prevodu, pravi dedci nosijo Armanija. Vprašajte Richarda Gera, ki ga je Armani oblekel v filmu Ameriški žigolo (1980). To je bil film, s katerim si je Armani ustvaril ime, Gerovi karieri pa tudi ni škodil. Gere se še vedno oblači pri Armaniju. Ta je oblekel igralce v več kot sto filmih. Oblekel je tudi vsaj enega bikoborca. Pa enkrat italijanske zastavonoše na olimpijadi. In igralce nogometnega kluba Chelsea.

Začel je sicer z moško modo, a z enako radostjo oblači moške in ženske. Da je »njegov pristop k modi androgin«, pogosto rečejo, on je pa takole razložil: »Bil sem prvi, ki je omehčal podobo moških in otrdíl podobo žensk. »Moške sem oblekel v ženske tkanine in jim ukradel tisto, kar so ženske hotele in potrebovale – poslovno obleko.« In se potem ta videz ni ustavil v pisarnah, prodrl je tudi na vse rdeče preproge, med drugimi sta ga radostno objeli Jodie Foster in Julia Roberts. Armani osebno ji je z lepilnim trakom zalepil prsi, da ji niso padle iz suknjiča, se spominja Fosterjeva. »Bilo je res zelo intimno prvo srečanje.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 27, 2. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!