Ljudje

Valerija Frangež: Samooskbna od hiške do vrta

Andreja Comino
12. 8. 2023, 09.00
Deli članek:

Valerija Frangež je po izobrazbi pravnica, po srcu pa »divja ženska« v najboljših letih. Zadnjega četrt stoletja takšnega in drugačnega osebnega dozorevanja se je naučila prepuščati toku dogodkov, četudi včasih niso povsem logični in razumljivi.

Osebni arhiv
Z lastnimi rokami in s pomočjo prijateljic je zgradila 50 kvadratnih metrov veliko hiško.

A če se naučiš zaupati silam vesolja in svoji intuiciji, te vedno pripeljejo na pravo pot, meni Valerija, mati treh otrok, ki si je z lastnimi rokami postavila prekrasen dom in na domačem vrtu prideluje najboljšo ekološko hrano.

»Ugotavljam, da se mi je z leti izostril čut za kakovost bivanja. Začela sem dajati prednost preprostemu, samozadostnemu,  naravnemu,  nezahtevnemu načinu življenja, ki me dejansko  izpopolnjuje in osrečuje v tem današnjem materialno naravnanem svetu. Postala sem notranje mirna, ko sem se zavedela, da je bila, je in bo družina vedno na prvem mestu v mojem življenju, da pa to ne izključuje dejstva, da znotraj tega konteksta lahko obstaja tudi tvoja lastna pot,« začne pogovor Valerija, ki je z naravo povezana že vse od osnovne šole.

Osebni arhiv
Valerija Frangež uživa v povezanosti z naravo.

Takrat je že imela svoj prvi vrt s sto sadikami feferonov, za katere ji še danes ni jasno, zakaj jih je posadila v tako velikem številu, bučkami in drugo zelenjavo. V zadnjih dveh letih se je na obrobju Prekmurja intenzivno ukvarjala z gradnjo novega, pičlih 50 kvadratnih metrov velikega objekta za svojo dušo, ki še ni povsem končan. V njem bodo našli svoje mesto krušna peč s kaminom in vinska omara s hladilniki za odlična vina, penine ter gurmanske dobrote, pa večja miza za vinsko-kulinarična druženja z družino in prijatelji. Tudi lična kopalnica s savno in leseno teraso za odklop je v nastajanju. Popolno obnovo pa je že doživela njena majhna lesena brunarica, pri kateri je obnovila vse od fasade do inštalacij, dimnika in notranje opreme. Prekrasno leseno hiško je spremenila v pravljični dom, v katerem se njeni prijatelji počutijo nadvse domače. Posebno pozornost je posvetila tudi okolici hiše in vrtu.

Osebni arhiv
Tudi dimnik na leseni brunarici je obnovila sama.

Ljubiteljica vsega naravnega

Svojo strast do zelišč in zelenjave je nadgradila z novimi visokimi gredami. Na Facebooku jih je opazila celo svetovna popotnica in avtorica Benka Pulko, ki sicer živi v Ameriki, a jo je med dopustom na rodnem Ptuju želela obiskati. »Čeprav se prej nisva poznali, sva hitro našli skupni jezik in teme za pogovor,« pripoveduje Valerija. Vrt obdeluje sama in pridela obilo zelenjave. Presežke zamrzuje in vlaga. Vse leto pa v okolici svojega doma tudi pridno nabira zelišča za čaje. »Zmešam jih sproti, glede na razpoloženje. Pri hiši je čebelnjak z dvanajstimi panji čebel, ki nas oskrbujejo s kakovostnim medom,« razlaga Valerija, ki do narave, rastlin in živali goji poseben odnos. Ne mine jutro, da se pred službo, še pred peto uro zjutraj, če je možno, ne bi bosa sprehodila po vrtu, ga občudovala, se pogovarjala z rastlinami in jih pobožala ter tudi nabrala kako sveže zelišče ali cvet vrtnice za čaj. 

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 32, 8. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!