Nasveti

Iz babičine shrambe: Osvežilna limonina sladica brez peke

Metka McCully Žigon
12. 8. 2023, 10.00
Deli članek:

Všeč bo vsem, ki imajo radi kremaste sladice. Osnova je okusna in hitro pripravljena limonina krema. Za »testo« pa uporabimo piškote (savoiarde, kot za tiramisu). Kdor želi, lahko po vrhu doda še sveže sezonsko sadje: borovnice, maline, robidnice, na koščke zrezane breskve, marelice …

Shutterstock
Osvežilna limonina sladica

Sestavine

Osnova
- 150 g piškotov

Piškote navlažimo z
1 skodelico mleka ali še bolje:

·         1 skodelico vode

·         ½ kozarca belega vina

·         2 žlicami sladkorja

·         1 žličko ruma

·         sokom ½ limone

Za limonino kremo

·         500 ml mleka

·         45 g koruznega škroba

·         2 jajci

·         3 žlice sladkorja

·         lupinica in sok ene bio limone

·         1 vaniljin sladkor

Priprava
1. Vse sestavine, s katerimi boste navlažili piškote, zmešajte, da se sladkor stopi. Piškote vsakega posebej pomočite v tekočino in položite v model za torte ali kakšno drugo posodo. Sama uporabljam keramični pekač z nizkim robom, velik 30 x 20 centimetrov. Piškote zložite tesno drugega zraven drugega po vsem dnu.

2. Pripravite kremo. Jajci in sladkor razžvrkljajte v loncu, dodajte koruzni škrob, naribano limonino lupinico, vaniljin sladkor in mleko. Zmešajte v gladko zmes. Posodo z zmesjo dajte na štedilnik in ob stalnem mešanju kuhajte od 3 do 5 minut. Ko opazite, da se je začelo gostiti, odstavite, še malo pomešajte in prilijte še sok pol limone. Vse skupaj vlijte čez piškote, poravnajte in dajte v hladilnik za vsaj 3 do 5 ur, da se sladica ohladi in strdi. Preden postrežete, lahko po vrhu zložite sveže sadje, posujete nariban kokos ali na lističe zrezane mandlje.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!