Ljudje

S prehrano nad multiplo sklerozo

Renata Ucman
9. 1. 2013, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dieta z osupljivimi učinki na zdravje, pomaga tudi pri izgubljanju odvečne teže in v kombinaciji z zmerno vadbo izboljšuje počutje.

Polono Kresal Bizaj je pred dvanajstimi leti začelo pestiti zdravje, diagnoza je bila huda: multipla skleroza. Ker ji za njeno obliko bolezni medicina ni mogla ponuditi nikakršnih zdravil, se je morala z njo spopasti sama. Mag. Petar Papuga, dr. med. in specialist za akupunkturo, jo je uvedel v svojo zdravo vegetarijansko dieto z zelenjavo in s hladno stiskanimi olji, ki ji še danes zelo pomaga in blaži znake bolezni. Čeprav je to predvsem dieta z osupljivimi učinki na zdravje, pomaga tudi pri izgubljanju odvečne teže in v kombinaciji z zmerno vadbo izboljšuje počutje.

»Pred dvanajstimi leti sem dobila diagnozo multipla skleroza. Za obliko bolezni, ki jo imam, sodobna medicina nima nikakršnih zdravil, zato sem se z njo spoprijela z veliko telovadbe, trme in zdravo hrano oziroma z dieto dr. Petra Papuge,« pripoveduje Polona Kresal Bizaj. Dieto je opisala v knjigi Narava zdravi s hrano – Dieta s hladno stiskanim oljem in veliko zelenjave, izšla je pri založbi Primus. Zaradi velikega zanimanja bo spomladi izšla njena knjiga Narava zdravi s hrano 2 z recepti s hladno stiskanimi olji in veliko zelenjave, ki jo je zasnovala na zdravih slovenskih jedeh.

Lahka vegetarijanska dieta

Za dobro sodelovanje ji je takrat Petar Papuga, pripoveduje Kresal Bizajeva, postavil pogoj – lahko vegetarijansko dieto, in ji tudi povedal, kaj je pri njej dovoljeno in kako se je držati. »Takrat o alternativni hrani nisem vedela še ničesar in sem bila prvih nekaj tednov precej lačna. Začela sem beležiti uspele recepte in teoretično znanje o hrani. Učinki diete so bili osupljivi. Vrstili so se nekaj mesecev in me prepričali o upravičenosti takega prehranjevanja. Številni bolezenski znaki, danes vem, da so bili to začetni znaki multiple skleroze, so se ublažili ali izginili, predvsem pa sta vrnili umska dejavnost in ustvarjalnost.«

Začela je z manj strogo obliko diete. »Telo je sčasoma začelo odklanjati celo jedi, ki so v dieti dovoljene. Temu sem prilagajala svojo prehrano, še vedno se je držim. Moja bolezen počasi in vztrajno napreduje, z zdravo hrano in rednim gibanjem pa ohranjam dobro kondicijo, umsko aktivnost in aktivno udeležbo v vsakdanjem življenju. Prepričana sem, da bi moja bolezen bistveno hitreje napredovala, če se ne bi  več tako prehranjevala.«

Brez moke in mesa

Kako je zasnovana ta dieta s hladno stiskanimi olji in zelenjavo? »Ta lahka vegetarijanska dieta temelji na delitvi hrane. Polovica vsakodnevno užite hrane je sveža zelenjava, četrtina kuhana zelenjava, četrtina je beljakovin ali škroba. Uživamo vse vrste domačega sadja in zelenjave, zmerno kuhana ali kaljena polnovredna žita, dobro kuhane in zato lahko prebavljive stročnice, fermentirane mlečne izdelke, hladno stiskana olja in toplotno neobdelana semena, jedi kuhamo na pari in v vodi, dušimo na vodi in pečemo v pečici. S takim načinom prehranjevanja se izognemo sodobni 'bogati prehrani', ki je polna belega sladkorja, bele moke in prečiščene soli, pa tudi beljakovin živalskega izvora.« Izbirati je treba čim bolj ekološko pridelana sadje in zelenjavo, da se izognemo mineralnim gnojilom in umetnim škropivom. S takim prehranjevanjem ohranimo pretočnost naših prebavil in čim manj obremenimo trebušne organe. »Sčasoma to ni več dieta, temveč postane način življenja.«

Dieto je podrobno opisala v knjigi, namenjeni tistim, ki bi si radi z zdravo prehrano uredili prebavo in telesno težo, ter osebam, ki so zbolele za boleznimi neznanega ali delno pojasnjenega izvora. Dieta, pravi, je  osnova za to, da se bolniki začnejo zdraviti pri mag. Petru Papugi. »Prehranjevanje s sadjem in zelenjavo seveda pomaga tudi pri uravnoteženju telesne teže. Zanimivo je, da se tega načina prehranjevanja drži veliko zdravih ljudi in da jim pomaga do boljšega zdravja in počutja.« 


Več preberite v tiskani Jani (št. 2, izid: 8.1.2013).