Zgodbe

Velike spremembe z modrostjo vodne kače

Lidija Jež
9. 1. 2013, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Elegantna, modra in skrivnostna kača prinaša poleg globokega filozofskega vpogleda spremembe, ki pa so v obdobju vodne kače še izrazitejše.

Leto kače se ponovi vsakih 12 let, cikel vodne kače pa se ponavlja na 60 let. »Leto 2013 bo zaznamovano s spremembami, ki se bodo v svetu in v Sloveniji razvijale za širše dobro,« pravi Dušan Donko. Leta vodne kače so vso zgodovino prinašala človeštvu velike priložnosti na raznih področjih. Kača vpliva spodbujevalno na poglobljeno doživljanje umetnosti, vodna kača pa še zlasti intenzivno spodbuja preskoke v znanosti: »Tudi  odkritja, ki so tako neverjetna, da vzamejo dih. Odkritje DNK leta 1953 je eden takih izjemnih dosežkov. Poleg velikih dosežkov nam bo leto 2013 omogočilo energijo za preseganje starih vzorcev in pravičnejši svet.« Vendar pa vplivi ne delujejo po vsem planetu enako; odvisno pač od predela, ki je lahko spodbujevalen ali omejevalen. Za Slovenijo je vpliv vodne kače pozitiven, zato ji velja prisluhniti in izkoristiti njene darove.

Mineva leto vodnega zmaja, ki je nosil vodo na zemlji, s tem pa tudi probleme s poplavami in sušo; vodna kača pa nosi vodo v oblaku. Oblak lahko zavaruje ali pa zamegli ... Ker kača nosi vremenske vplive vetra, je pričakovati še več tornadov; v preteklosti so se ti v letih vodne kače  pojavljali v močnejši obliki in pogosteje. To je tudi leto očiščevanja, saj bo veter odpihal marsikaj starega. »Leto 2013 je primerno za odločno odstranitev negativnega iz življenja posameznika in družbe. Vendar pa je treba biti  previden, da nas v tako odločilnem času ne prelisiči negativno oziroma da ne delujemo preuranjeno. Delovati moramo s čim manj sile in preudarno,« opozarja Dušan Donko in doda, da bo hkrati v tem letu več posluha in razumevanja za  varovanje narave. Poleg tega bomo imeli možnosti za povečanje ustvarjalnih moči, izostritev inteligence in za duhovno rast.

900 let stare napovedi

 Spremembe, ki bodo usodno vplivale na ves svet, prihajajo iz Kitajske in s Tajvana. Že pred 900 leti je »kitajski Nostradamus«  napovedal velik premik – spremembe  v času vodne kače, ko bosta sonce (Kitajska) in luna  (Tajvan) v znamenju »živali s štirimi nogami in dvojnega perja in jim bodo tisoči prišli izreč spoštovanje.« Te napovedi vse do letos ni bilo mogoče razvozlati, s spremembo v vrhu Kitajske pa je tudi ta uganka pojasnjena: »V imenu novega kitajskega vodje je pismenka, ki pomeni žival na štirih nogah in v imenu tajvanskega vodje je pismenka s pomenom dvojno perje. Do sredine leta 2013 pa je politične spremembe pričakovati tudi v Sloveniji,« pravi Dušan Donko.

Egoistom ne bo lahko

Generalno gledano bo leto 2013 prineslo več optimizma, zožuje pa možnosti za egoizem. »Energija, ki jo nosi vodna kača, omejuje ego, saj podpira pravičnost in delovanje za širše dobro. Zahteva prilagajanje, sočutje. Zato mineva čas šefov na vseh ravneh oziroma vseh, ki so odtujeni od ljudi, vzvišeni, arogantni in žaljivi. »Kot pravi stara resnica, je ranjena zver v svojih zadnjih vzdihljajih najbolj nevarna, in ker nebo že zmanjšuje vpliv egoistov in povzpetnikov sploh, ti napadajo, žalijo, ponižujejo … Vse to so dejanja nemoči. Nebo ne podpira več izkoriščanja in vsako prizadevanje za ohranjanje statusa quo bo neuspešno,« pravi Dušan Donko.

Več bi se morali naučiti tudi iz zgodovine, iz starih kultur in predvsem iz  raziskovanja ciklusov, pravi. »V zgodovini človeštva so pomembni mejniki, ki so spodbujali preklop v miselnosti in preskok v delovanju. Renesansa – njeni začetki sežejo 600 let nazaj – je omogočila razcvet znanosti in umetnosti; umetnost pa je bila dostopna vsem ljudem kot uporabna povezovalka z  nebeškim, presežnim. Tudi 2013 naj bi spodbudilo novo renesanso, skupaj z družbenim preporodom (od vrednot do ekonomije in politike). Dobro  bi bilo razumeti cikle in priložnosti, ki nam jih ponuja čas, ne pa da se 'borimo' proti spremembam, ki jih nujno prinaša nova doba.«


Več preberite v tiskani Jani (št. 2, izid: 8.1.2013).