Alter

Kapljice za mir v duši: Spremenile so mi življenje

Katja Božič
8. 4. 2023, 09.00
Deli članek:

Odkritje Bachovih cvetnih esenc je Zagrebčanki Ani Klikovac, danes certificirani homeopatinji in registrirani Bachovi svetovalki, pred skoraj dvajsetimi leti spremenilo življenje.

Shutterstock
Kapljice za mir v duši

V obdobju največjega stresa in preobremenjenosti, ko je ob dveh majhnih otrocih pisala magisterij in zaradi nenehnih vznemirjujočih misli ni mogla zaspati dolgo v noč, je izvedela za cvetno esenco belega kostanja.

»Spomnim se, kot bi bilo včeraj – tistega občutka, ko so moteče misli izginile, kot bi jih odmaknila z roko,« je bila navdušena. Takrat si je obljubila, da bo nekega dne Bachova svetovalka, da bo prevedla njegova dela in napisala knjigo, s katero si bodo lahko pomagali tudi drugi. Vmes se ji je zgodilo življenje, a se je vrnila k svojemu cilju. Srečali sva se na predstavitvi njene knjige Bachove cvetne esence za srečno in uravnoteženo življenje v Ljubljani.

Šimen Zupančič
Ana Klikovac

Od trenutka, ko se je srečala z njimi, so Bachove cvetne esence del njenega življenja. »Preprosto nisem več tista oseba, kot sem bila. Pomagajo mi v vseh življenjskih situacijah. Pri stresu, reševanju težav, koncentraciji … Minila je pandemija, imeli smo potrese, bilo je veliko razlogov za stres. S kapljicami sem pomagala vsej svoji družini in mirneje smo preživeli vse to. Ob jemanju kapljic težave v resnici ne izginejo, a vi se počutite veliko bolj mirni, sproščeni in v takšnem stanju lahko najdete boljše rešitve za svoje težave.«

Kapljice v nobenem primeru ne morejo škodovati, pravi, nimajo stranskih učinkov, vsakdo jih lahko poskusi in vidi, ali mu ustrezajo. Ko pride pravi čas, ko je človek pripravljen, mu lahko pomagajo kapljice ali pa najde kakšen drug pripomoček.

Spet je lahko zaspala

Ano je najprej očarala esenca belega kostanja. »Ko sem jo videla na seznamu v časopisnem članku, ki mi ga je pokazala prijateljica, nisem mogla verjeti, da obstaja rešitev za moje težave! Opis esence belega kostanja je ustrezal mojim takratnim občutkom. Po glavi so se mi vrtele misli, iz katerih nisem znala izstopiti, da bi lahko zaspala. Delala sem magisterij, bila na porodniški, imela sem tisoč razlogov za skrbi. Misli so me vznemirjale, ampak jih nisem znala zaustaviti. 'Za nezaželene misli, ki povzročajo duševno trpljenje in vznemirjajo človeka noč in dan,' je pisalo. Že prvi dan, ko sem jih poskusila, sem zaspala. Bilo je, kot bi se okoli mene napravil ščit, ki mislim ne pusti blizu. Pomislila sem, ali je to sploh mogoče. Tako sem bila fascinirana, da sem naslednje jutro po spletu naročila kakšnih deset knjig o Bachovih kapljicah.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.