Alter

Tako zdravega se nisem počutil že 15 let!

Marija Šelek
10. 2. 2020, 22.29
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 22.41
Deli članek:

Začelo se je z občasno nepojasnjeno povišano temperaturo in sedimentacijo pred skoraj 30 leti, potem je bilo nekaj let v redu, po letu 2005 pa so se spet pojavile podobne težave in leta 2007 hudo vnetje tankega črevesja. Sledila je zahtevna, a odlično izvedena operacija, med katero so našemu sogovorniku, staremu nekaj čez 50 let, odstranili pol metra tankega črevesa ter potrdili Crohnovo bolezen. Njegova izkušnja spopadanja s to boleznijo je preveč dragocena, da bi jo opustili samo zaradi želje po anonimnosti. Rad bi, da bi njegova pot do kakovostnejšega življenja, brez stranskih učinkov zdravil, vsaj komu olajšala življenje s to boleznijo. Pa najbrž ne le s to.

Zarja Jana
Chrohnova bolezen: Ozdravitev brez kemije: pomagala sta mu post in presna hrana

Nekaj let po operaciji so postajala vnetja čedalje močnejša, kar so potrdile redne kolonoskopije in magnetna resonanca. Vestno je jemal tablete Pentasa, vendar so se zdravniki deset let po operaciji odločili za intenzivnejše zdravljenje. To bi steklo jeseni 2017 z zdravilom Imuran, ob morebitni neučinkovitosti pa bi nadaljevali z biološkimi zdravili. »Čez poletje sem se na to nekako pripravil, a dvomil. Poleg tega je Imuran treba jemati več kot leto, da se sploh ugotovi, ali učinkuje. Medtem bi moral še vedno jemati Pentaso, po potrebi pa tudi kortikosteroide, ki so mi že vplivali na kožo na obrazu. Pozdravil sem si jo šele po dveh letih od zadnjega odmerka. Pri vseh teh kemikalijah nisem bil prepričan, ali bom sploh potreboval še kaj navadne hrane.« Zato se je začel ozirati za dodatnimi informacijami.

Čudovito zelje. Takrat se mu je po desetih letih spet pojavil dokaj velik absces in glede na boleče izkušnje iz preteklosti je na spletu iskal rešitve, da bi se izognil ponovni operaciji. »Moram priznati, da sem bil kot visoko izobražen človek tehnične stroke vedno skeptičen do vsakega alternativnega zdravljenja in nisem pričakoval kakšnih posebnih rešitev, vendar sem se odločil, da poskusim, saj nimam česa izgubiti. Po navodilih na spletu sem si na absces, ki je bil že izredno boleč, položil približno pet krat pet centimetrov velik list zelja, ki sem ga prej pregnetel, da je spustil sok, in ga pritrdil z gazo. Nato sem se odpravil spat. Sredi noči sem se prepotil, bolečine na mestu abscesa ni bilo več. Kmalu sem ugotovil, da se je predrl in popolnoma izginil. Predel sem si še nekaj dni razkuževal. Torej je zelje v samo nekaj urah povzročilo, da je absces dozorel in se očistil brez operativnega posega!«

Izkušnja ga je spodbudila k nadaljnjemu iskanju podatov o vnetju in Crohnovi bolezni. Naletel je na članek o izkušnji Simona Štelcerja, ki je prav tako trpel zaradi Crohnove bolezni s podobnimi simptomi kot on. »Začel sem s podobnim postopkom – najprej s postom in nato s presno prehrano. Tablet Imuran nisem začel jemati, v enem tednu pa sem opustil tudi zdravilo Pentasa.«

Post pod strokovnim vodstvom. Odločil se je torej za 21 dni postenja pod strokovnim vodstvom, to je potekalo septembra 2017, nato pa je do konca leta tri mesece užival izključno presno hrano. 

Več v reviji Zarja Jana št. 6, 11. 2. 2020