Alter

Zmanjšajte vnetje in premagajte raka

Lara Jelen
6. 8. 2019, 17.35
Deli članek:

V zgodbi igralke Tine Gorenjak, ki je pred časom razkrila, da je pred nekaj leti prebolela raka na dojki, je marsikdo našel navdih. Tina je zelo previdno razkrivala podrobnosti svojega alternativnega zdravljenja, saj se zaveda, da smo ljudje različni in nam posledično tudi pomagajo različne stvari in metode. No, vseeno pa je izpostavila, da ji je na poti do ozdravitve veliko pomagal ajurvedski zdravnik dr. Ajith C. S., zaposlen v Thermani Laško. Nasvete, ki ji jih je takrat dal, upošteva še danes. Z dr. Ajithom smo se pogovarjali o tem, kako lahko zmanjšamo kronično vnetje v telesu in tako preprečimo razvoj marsikatere bolezni – tudi raka.

arhiv Zarje
Ajurvedski zdravnik dr. Ajith C. S.

Nobena bolezen ne nastane iz nič. Obstaja sicer ogromno možnih vzrokov, ki jo lahko povzročijo, zelo pogosto pa se težave začnejo z vnetjem v telesu. No, ne kakršnimkoli, temveč kroničnim. »Ločimo dve vrsti vnetij. Akutno vnetje je naraven in koristen imunski odziv na poškodbe tkiva. O njem govorimo, kadar pademo s kolesom in se odrgnemo. Odrgnina oteče in je vidno vneta. Vse to so znaki, da naš imunski sistem dobro deluje in pošilja bele krvne celice na mesto poškodbe, da popravijo tkivo. V takšnih primerih je vnetje naš prijatelj,« je razložil dr. Ajith. Popolnoma druga zgodba pa je kronično vnetje. »To je zmeden in škodljiv imunski odziv na prepreke iz okolja, strupe, kemikalije, težave s črevesjem in prebavo, alergije na hrano, kronične infekcije (bakterije, viruse, parazite ipd.), sedeč način življenja, stres in osiromašeno prehrano,« je našteval in dodal, da je eden izmed osnovnih elementov v ajurvedi ogenj. »V povezavi z metabolizmom ogenj prebavlja hrano, ustvarja energijo in iz telesa odstranjuje odpadke.« Sam po sebi v telesu torej ni slab, je celo nujno potreben, a »ko se ga nakopiči preveč in postane »prevroč« na napačnem mestu, se osebe soočijo s kroničnim vnetjem in posledično s serijo bolezni.

Začnite s črevesjem

Tudi v ajurvedski medicini poudarjajo, da je v črevesju kar od 60 do 70 odstotkov imunskega sistema. »Zato je prav črevesje odlično mesto, kjer lahko začnemo zmanjševati vnetne procese. Če je vaše notranje okolje pregreto, se izogibajte rdečemu mesu, kofeinu in alkoholu. Namesto naštetega uživajte hrano z ohlajevalnim učinkom in malo soli. Jejte veliko polnozrnatih živil in zelenjave. Maslo gi (ghee) in kokosovo olje imata ohlajevalni učinek na telo, kar pomeni, da pomagata zmanjšati vnetje. Z njuno uporabo tudi ne dražimo sluznice.« Ajurveda nas dodatno spodbuja, da s postenjem privoščimo svojemu črevesju počitek in na ta način izboljšamo svoje zdravje. »Črevesje se bo spočilo, popravilo in resetiralo. Post je zato ključ do zdravega staranja in preprečevanja vnetja,« je poudaril sogovornik.

Koristna zelišča

Med zelišči, ki so nam lahko v veliko pomoč pri kroničnem vnetju, sta ingver in kurkumo. »Prvi izboljša prebavo, kar ohladi in pomiri razdraženo tkivo. Zaradi teh svojih lastnosti se ga tradicionalno uporablja kot protivnetno zelišče. Kurkuma po drugi strani zmanjša vnetje tako, da učvrsti in ojača tkiva in kot rezultat zmanjša bolečine v sklepih, mišicah ter gastritis. Lahko učinkuje močneje od protibolečinskih tablet, še posebej kadar bolečine povzročajo vnetni procesi, kot se to dogaja pri artritisu.« Za nameček ta vsem dostopna začimba sončeve barve ščiti jetrne celice pred strupi in ima protikarcerogene ter protimikrobne lastnosti. Kot dodatek v boju proti vnetjem ajurvedski strokovnjak priporoča še uživanje ajurvedskih zelišč brahmi in ašvaganda, ki pomirjata um, ohranjata močno telo ter kljubujeta utrujenosti.

Več v reviji Zarja/Jana, št. 32, 6. 8. 2019

Mateja Jordovič Potočnik
Tina Gorenjak