Alter

Kaj nam sporočajo sanje?

Edita Žugelj
25. 2. 2016, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sanje so izjemno pomembne za naše telesno in duševno zdravje, pravi tolmačka sanj Božena Ambrozius.

Dober tolmač sanj je človek s posebnim znanjem, izkušnjami, intuicijo in empatijo, ki človeku pomaga do ustreznega razumevanja sanj. Če jih razumemo kot okno v svoj nezavedni svet, postanejo naše vodnice in neizmerno obogatijo naše življenje. Niti moraste sanje niso nujno nekaj slabega!

 S tolmačenjem ali razlago sanj se je začela aktivno ukvarjati, ko se je priključila izkustveno-izobraževalni skupini za analizo sanj, to so leta 2004 ustanovili v Ljubljani. Najprej jo je vodil priznan srbski psiholog in avtor številnih knjig s področja dinamične psihologije in analize sanj pokojni dr. Ivan Nastović, za njim pa psihologinja mag. Marija Nastović.

Božena Ambrozius ne sodi med ljudi, ki se vsako jutro zbudijo z jasnim spominom na sanje in jih redno analizirajo. Se je pa že pred prihodom v skupino zavedala, da so sanje izraz našega nezavednega notranjega sveta, s katerim se je želela bolje povezati in ga osvetliti. Kot pravi, je zavestno in nezavedno hrepenela po uravnovešanju in zaokrožanju, želela je razumeti svoje ustvarjalne in razdiralne vzgibe ter najti protiutež vsakdanji razumskosti in storilnostni naravnanosti. Že na prvih srečanjih se je prepričala, da je našla pravo stvar, ki jo duševno nahrani, ji pomaga do pomembnih spoznanj o sebi in ji ponuja podporo v življenjskih odločitvah. Skupina je delovala dobrih deset let, nekatere članice se še vedno srečujejo, s skupnimi močmi razvozlavajo svoje sanje in si zagotovijo medsebojno oporo. »Sanjska skupina,« kot si rečejo v šali, si občasno privošči tudi delovni izlet k svoji mentorici Mariji Nastović v Beograd.

Zakaj so sanje pomembne?

Izjemno pomembne so za naše telesno in duševno zdravje. Znano je, da vztrajno preprečevanje sanjanja s prekinjanjem spanca v fazi REM (aktivna faza, ki je dobila ime po hitrih gibih oči in v kateri najbolj intenzivno sanjamo, angl. Rapid Eye Movement) vodi v duševne in telesne motnje, če sanjanja pravočasno ne nadoknadimo. Če pa jih razumemo kot okno v svoj nezavedni svet, postanejo naše vodnice in neizmerno obogatijo naše življenje.

 Več v Zarji št. 8, 22. 2. 2016