Ljudje

Mame navijačice

Katja Božič
25. 2. 2016, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Komentar, zakaj so zdaj smučarski skoki najbolj priljubljen slovenski šport, je letos prav gotovo odveč. Ni ga Slovenca, ki ne bi navijal za slovenske orle.

Šimen Zupančič

Prav posebna senzacija je šopek deklet – mamic mladih skakalcev iz Smučarskega kluba Triglav Kranj, ki v usklajenih opravah glasno spodbujajo naše skakalce. Njihovi možje velikokrat hodijo na tekme svetovnega pokala. »Zakaj pa ne bi enkrat šle še me,« so si dejale in se lani prvič odpravile družno navijat v poljske Zakopane.

Naključje je hotelo, da smo se za srečanje dogovorile ravno med eno od tekem, v kateri je Peter Prevc spet zmagal, tako da smo se o njihovih glasnih navijaških sposobnostih lahko prepričali tudi v živo. Življenja Renate, Simone, Maje, Petre, pa še ene Petre, Andreje, Mete in Špele, osmih deklet, ki so se združile v navijaškem klubu naših skakalcev, so pravzaprav podrejena smučarskim skokom. Njihovi otroci skačejo pozimi in poleti (le dva meseca sta namenjena počitku), tako da večino dni preživijo skupaj – na skakalnici in ob koncu tedna na tekmovanjih. Poznajo se že najmanj pet let, družijo se in priznavajo, da si življenja brez skakalnega utripa pravzaprav ne znajo več predstavljati. Od štiri- do petkrat na teden pripeljejo otroke na treninge, skupaj z možmi pa pomagajo pri organizaciji tekmovanj. »Moški štamfajo, merijo, pa za otroke pečejo palačinke, me pa poskrbimo za preostala 'pisarniška' in 'gostinska' dela,« se smejijo.

Gledaš, pa ne dihaš

Jih kaj stiska pri srcu, ko se otroci pojavijo na vrhu skakalnice, nas je zanimalo. »Gledaš, pa ne dihaš,« je priznala Petra.

Več v Zarji št. 8, 22. 2. 2016