Alter

O majevskem koledarju

Miša Čermak
7. 9. 2009, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za številna razpredanja o tem, da se bomo razblinili v nič, je »kriv« majevski koledar, ki je menda marsikatero dogajanje v zgodovini pravilno napovedal.

V prejšnji Jani ste lahko prebrali črne napovedi, da bo leta 2012 konec sveta, pa tudi pojasnila, da se to ne bo zgodilo. Za številna razpredanja o tem, da se bomo razblinili v nič, je »kriv« majevski koledar, ki je menda marsikatero dogajanje v zgodovini pravilno napovedal. In ker se konča čez tri leta, je sklep o katastrofi logičen. Kaj je sploh majevski koledar? O tem smo povprašali znanstvenico dr. Tadejo Jere Lazanski, prodekanko za mednarodne odnose na Fakulteti za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem, ki se ukvarja s sistemskim mišljenjem in je za raziskavo o majevskem koledarju prejela odmevno mednarodno nagrado.

Kaj je pravzaprav majevski koledar, ki je zadnje čase tako popularen?
To je sistem koledarjev: TUN, koledar dolgega štetja, ki pomeni v našem jeziku merjenje zavesti civilizacije (ni meril časa, temveč zavest), TZOLKIN, osebni, vsakodnevni koledar, ter HAAB, ki so ga uporabljali enkrat letno za davke.
Kako ste se sploh srečali z majevskim koledarjem?
Zaradi zanimanja za zavest. Prijateljica me je povabila na seminar dr. Carla Johana Callemana, švedskega naravoslovca in znanstvenika, o majevskem koledarju, ki je kot predavatelj gostoval v Nemčiji: o koledarju nisem vedela drugega kot to, da pomeni preoblikovanje zavesti. Bila sem popolnoma neobremenjena, in to mi je pomagalo, da sem na vse skupaj gledala s sistemskega, celostnega vidika. Najprej mi ni bilo jasno, kako bom lahko uporabila nova znanja pri svojem raziskovanju, pri sistemih. Toda ko me je stockholmska univerza prosila, da pri njih na podiplomskem študiju predavam teorije sistemov in sistemsko mišljenje, sem se odločila, da začnem z zgodovino, kje in kdaj so nastali sistemi. Odkrivati sem začela zgodovino sistemov Feničanov, Egipčanov, Grkov in pristala pri najmlajši od najstarejših civilizacij – pri Majih. Znanje, ki sem ga nabrala pri dr. Callemanu, se je začelo nizati in povezovati kot biserčki na biserni ogrlici.
Kdaj so Maji zapisali svoje koledarje na visokih kamnih?
Podatki so bili vklesani v stele, visoke kamne, 2500 let pr. n. št. Maji so se zavedali, da je svet starejši od pet tisoč let. Na enem izmed kamnov, najdenem v Cobi na Jukatanu, je vklesano stvarjenje koledarja dolgega štetja v sistemu ciklusov stvarjenja, ki pomenijo evolucijo zavesti.
Evolucijo zavesti, ki kaže razvoj sveta?
Tako je, ta kamen opisuje devet stopenj v evoluciji zavesti. Dr. Calleman je kot molekularni biolog v Washingtonu, kjer je bil vodilni strokovnjak za rakaste celice, odkril povezavo med majevskimi piramidami in tem, kar je zapisano na majevskih kamnih. Ugotovil je, da prva od devetih stopenj majevskih piramid pomeni veliki pok pred šestnajstimi milijardami let in pol in se končuje s celično zavestjo izpred 820,3 milijona let. Nato se stopničasto in po obdobjih nadaljuje do devete stopnje. Vsako od teh devetih obdobij je čedalje krajše: obdobje etike, ki ga živimo zdaj, traja dvanajst let, zadnje obdobje, ki se začne desetega februarja 2011, bo dolgo samo nekaj mesecev.
In še v tistih mesecih se bodo določene sekvence ponavljale?
Tako je. Te sekvence, obdobja, ki so različno dolga, se imenujejo dan, ko gredo stvari na bolje, in noč, ko gre vse na slabše.
Ali ni bila noč tudi novembra 2007, ko se je začela svetovna recesija?
Da. V teh dvanajstih letih, ki jih živimo od četrtega januarja 1999, imamo obdobja dni in noči, ki se menjajo vsako leto; od leta 2011 se bodo obdobja dni in noči do konca majevskega koledarja menjavala vsak mesec. Sam koledar se po izračunih konča konec oktobra leta 2011: takrat prehaja človeštvo v obdobje zavesti zavestnega soustvarjanja.
Kaj to pomeni?
Pomeni, da ne bo več tekmovanja, da bomo živeli za skupne cilje, za medsebojno pomoč, sodelovanje, soustvarjanje, povezovanje, da se po naravni poti ohranja, kar je povezovalno, kar je človeška sinergija. Ko sem raziskovala zgodovino sistemov, je bilo najzanimivejše dejstvo, da o sistemih in povezovanju ni bilo govora zadnjih štiristo let. Kako to? Ker je bila prevladujoča zavest po majevskem koledarju na šesti stopnji piramide – to je moč in manipulacija moči, ki je trajala od 1755. do 1999. leta. Sinergija se je pojavljala samo pri manjšini, ki je obvladovala večino – govorim o industrijski revoluciji, Napoleonu, Hitlerju, prvi in drugi svetovni vojni. Trdnjave moči, ki so bile ustvarjene, se v zdajšnjem obdobju etike rušijo tako v osebnih življenjih kot na globalni ravni, kar lahko vidimo vsak dan.
Ali zato doživljamo pretrese?
Vsaka sprememba pomeni šibkejši ali močnejši pretres, odvisno od tega, kako smo pripravljeni nanjo. Maji so poznali svojo pot in bili pripravljeni na spremembe, saj so živeli z zavestjo, da so samo del velikega božanskega načrta, ki so ga zapisali.

Več si v Jani št. 35, 1.9.2009