Zgodbe

Od ropa do smrti

ALMA M. SEDLAR
8. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tragična smrt filmske kritičarke Nike Bohinc in njenega partnerja Alexisa Tiosecana na Filipinih je pretresla vso Slovenijo. Obenem je odprla vprašanje, ki se ob takih tragedijah postavlja vedno znova: kako varni smo v tujini?

Tragična smrt filmske kritičarke Nike Bohinc in njenega partnerja Alexisa Tiosecana na Filipinih je pretresla vso Slovenijo. Obenem je odprla vprašanje, ki se ob takih tragedijah postavlja vedno znova: kako varni smo v tujini? Incidenti, kot je naključna udeleženost v ropih, naravnih in drugih nesrečah ter tragičnih dogodkih, se sicer lahko zgodijo tudi doma, a je za to ponekod v tujini večja verjetnost. In Slovencem se je zgodilo že marsikaj. Ni nas sicer veliko, zato nam taki dogodki ostanejo bolj v spominu. A ker smo menda že po naravi bolj nagnjeni k adrenalinskim dejavnostim ter k odkrivanju novih svetov, se toliko prej znajdemo tudi v težavah.

 

 

Ker nam na Ministrstvu RS za zunanje zadeve s skopim pojasnilom, da tovrstnih podatkov ne zbirajo, niso bili ravno v pomoč, smo kar sami pobrskali po spominu in arhivih ter poskušali ugotoviti, kaj vse se je že zgodilo Slovencem med potovanji ali bivanjem v tujini in kako se je – če sploh – mogoče pred nepredvidljivim zavarovati.
Od spopadov … Slovence je mogoče najti povsod; skorajda je ni države na svetu, kjer naključni popotnik iz majhne podalpske deželice ne bi srečal vsaj enega sonarodnjaka. Smo torej ne le narod ekstremistov, ampak tudi popotnikov. Tako je več tudi možnosti, da se komu kaj zgodi. Pustimo ob tem Tomaža Humarja, ki so ga pred leti reševali iz stene v Pakistanu, ali tiste adrenalinske športnike in predane alpiniste, ki so izgubili življenje v želji, da bi se dotaknili zvezd. Tragične so tudi smrti turistov in popotnikov, ki v tujini nenadoma zbolijo in jim ni mogoče več pomagati. Še posebno v državah, kjer vlada izredno stanje, ali recimo v Latinski Ameriki je dokaj lahko postati tudi naključna žrtev oboroženih incidentov. Pred leti sta dva Slovenca izgubila življenje med nikoli povsem pojasnjenim streljanjem v Boliviji; tretji je preživel in se je vrnil domov kot tetraplegik. Bolivija tudi sicer ni ravno srečna država za slovenske popotnike. Pred nekaj meseci so tamkajšnji uporniki, ki nasprotujejo turizmu in gradnji avtocest, ugrabili avtobus s 50 potniki, na katerem je bila tudi 31-letna Kranjčanka Barbara Vitez. Nekajdnevna agonija se je srečno končala in popotnica se je živa in zdrava vrnila domov. Trimesečno potovanje po Južni Ameriki pa ji bo gotovo ostalo v spominu za vedno. 
                                                                           Več v Jani št. 36; 8.9.2009