Nasveti

Maske za vsako vrsto kože

Jana
7. 9. 2009, 00.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Maske, če si jih pravilno nanesemo, učinkujejo kar petkrat močneje od krem.

Gladijo kožo, jo pomlajujejo in poživljajo. Primerne so za vse tipe kože in pomagajo pri težavah z njo. Po kuri z njimi je koža sveža, globinsko očiščena, z manj gubicami. Vse maske učinkujejo enako: potem ko jih nanesemo na kožo, začutimo toploto. Takrat so kapilare v koži bolje prekrvljene, pore odprte in dovzetnejše za učinkovine v maski. To vedno nanašamo na očiščeno kožo, najbolje od brade proti čelu. Priporočljivo je, da občutljivi predel okoli oči izpustimo, lahko pa zanj uporabimo posebno masko.

Globinsko učinkovanje: čistilna maska
Če se koža sveti, je nečista in ima velike pore, je zadnji čas za čistilno masko. Zdravilna prst, vulkanski kamni ali mineralno blato odstranijo odvečno maščobo, poroženelo povrhnjico in osvobodijo pore. Veliko takšnih mask vsebuje cink ali glicerin. Priporočljivo jih je nanesti do dvakrat na teden. Vedno jih speremo z mlačno vodo. Trdovratnih ogrcev se lahko znebimo z maskami, ki so namenjene globinskemu čiščenju kože, kožo segrejejo in očistijo pore. Nasvet za mešano kožo: masko nanesemo le na T-predel, torej na čelo, nos in brado.
 
Dve v enem: maska in luščilo
Za svež lesk kože so najboljše maske za utrujeno kožo – v obliki gela, ki se na koži posuši in spremeni v blago luščilo, pospeši prekrvitev kože in odstranjuje poroženelo povrhnjico, posledice nikotina in pomanjkanja spanca. Nekatere maske vsebujejo tudi sestavine, ki kožo vlažijo, na primer termalno vodo, ali sestavine, ki zavirajo staranje, na primer biohormone, ki pospešujejo obnavljanje celic.
 
Prava osvežitev: vlažilna maska
Normalna, mastna ali suha koža – vsaka potrebuje dodatno vlago. Vlažilne maske jo osvežijo in napnejo, saj zgladijo gubice, ki nastanejo zaradi prehude izsušenosti kože. Njihova skrivnost so sestavine, kot so alge, urea, termalna voda ali hialuronska kislina. Vlažile maske lahko uporabljamo zelo pogosto, celo dnevno. Odlične so v obliki pene, ker jih zelo preprosto nanašamo in se hitro vpijejo, prav tako preprosto pa jih tudi odstranimo.
 
SOS-nega: antistresna maska
Če je koža razdražena, z rdečimi lisami in srbečico, je to lahko posledica stresa, ki slabi obnovitveno sposobnost kože in pospešuje tvorjenje prostih radikalov. To pa škoduje celicam. Prva pomoč so vlažilne maske s pomirjevalnim učinkom. To omogočajo dodatki, kot sta kamilica ali vrtnica, ki odpravljajo napetost, ter beli čaj in flavonoidi, ki ščitijo celice. Nasvet: masko z majhnimi krožnimi gibi nežno vtrite v kožo.
 
Intenzivna nega: kremne maske
Če koža na obrazu zateguje ali srbi, ji primanjkuje maščobe. Kremne maske za suho in občutljivo kožo s karitejevim maslom, rastlinskimi olji in ekstrakti sproščajo napetost in kožo gladijo. Na voljo so posebni izdelki za predel okoli oči in ustnic. Ker so precej hranljive, je dovolj, če jih uporabimo enkrat ali največ dvakrat na teden. Najbolje po 18. uri, ko se koža začne obnavljati. Nasvet: pri intenzivnih kurah jih pustimo učinkovati vso noč.
 
Za mladostnejši videz: maske, ki napnejo kožo
So prave rešiteljice po neprespanih nočeh ali hudem naporu: maske proti staranju vsebujejo mešanico sestavin za vlaženje, vitamine in sadne kisline ter rastlinske beljakovine. Rezultat: gubice bodo manj izrazite, tkivo in koža bolj napeta. Nekatere maske hladijo in hkrati učvrščujejo. Nasvet: maske  za napeto kožo uporabljajte kot dopolnilno nego enkrat na teden ali takrat, ko koža potrebuje dodatno energijo.
 
Čistilni učinek: obloge v boju proti staranju
Za predele okoli oči so idealne obloge, ki gladijo gubice, ne da bi dodatno obremenile občutljivo kožo. Zdaj so obloge proti staranju, ki vsebujejo mikroalge ali omega 3 maščobne kisline, na voljo tudi za obraz – prodrejo v kožo in jo gladijo. (pp)
 
Priporočamo
- Preberite navodila za uporabo. Nekatere maske lahko uporabimo tudi okrog oči, na vratu in dekolteju, nekaterih ne.
- Toplotna obloga ali luščilo pred nanosom maske okrepi njen učinek (pri normalni in mastni koži).
 - Držite se priporočenega časa učinkovanja. Maske so narejene tako, da v predpisanem času učinkujejo optimalno.
 - Dvignite noge. To bo pognalo v obraz več krvi in maska bo učinkovitejša.
 
Pozor!
- Maske ne spirajte z mrzlo ali vročo vodo. To bo koži le povzročilo stres.
 - Mask s toplotnim in izsuševalnim učinkom ne uporabljajte na občutljivi ter suhi koži. Bolje se obnesejo hladilne vlažilne maske.
 - Čistilnih mask ne uporabljajte vsak dan. To kožo preveč razdraži in izsuši.
 - Ne uporabljajte kremnih mask na mastni koži, ker bodo sprožile dodatno izločanje maščob in zamašile pore, nastali bodo novi ogrci.