Zdravje

Pravilno pranje, sušenje in nega kopalnih oblačil

M. D. / revija Bodi zdrava
27. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Sonce, klorirana in slana voda, krema za sončenje in znoj lahko poleti poškodujejo kopalna oblačila. Tudi pogosto pranje ni vedno najboljše za tkanino. Kopalke pogosto zavržemo že po enem poletju, ker zbledijo barve ali se tekstil ne prilega več. Temu se lahko izognete z upoštevanjem preprostih nasvetov za nego in pranje kopalnih oblačil. Tako boste lahko celo občutljiv kvačkan bikini, najljubše kopalke in športne kopalke ohranili za naslednjo poletno sezono.

PIxabay
Kopalke

1. Kopalna oblačila najprej operite, šele nato jih oblecite

Ko ste našli svoj najljubši bikini ali kopalke, bi jih najraje takoj pokazali svetu. Toda pred tem morate storiti še nekaj – prav pri kopalnih oblačilih je namreč pomembno, da jih pred prvo uporabo operete. Tako boste iz njih izprali preostanke kemikalij in preprečili reakcije na koži, kot so izpuščaji, vnetja ali srbečica. Priporočamo vam, da kopalna oblačila operete v pralnem stroju na 30 stopinj Celzija in jih posušite – in pripravljeni boste, da zasijete na plaži.

2. Izognite se madežem krem za zaščito pred soncem

Na kopalkah so nadvse nadležni madeži krem za zaščito pred soncem – še posebej, če se pokažejo šele čez nekaj časa. Temu se lahko izognete tako, da kremo za zaščito pred soncem nanesete 15 minut prej, preden skočite v kopalke. Pustite, da se krema za zaščito pred soncem dobro vpije, in preverite, ali imate kje na koži še njene ostanke.

3. Pred kopanjem se oprhajte, po kopanju pa kopalke operite

Da se boste izognili reakcijam znoja ali kreme za zaščito pred soncem s klorirano ali slano vodo, se pred kopanjem temeljito oprhajte. Ko pridete iz vode, vam priporočamo, da kopalna oblačila zamenjate in jih po možnosti na roke operete z blagim šamponom in vodo. Kopalna oblačila osušite z brisačo in jih dajte sušit v senco – neposredna sončna svetloba bo namreč dodatno obledela barvo.

profimedia
črne enodelne kopalke

4. Shranjevanje vlažnih kopalnih oblačil

Najverjetneje se vam je že zgodilo, da ste pred odhodom domov še na hitro skočili v vodo, nato pa kopalna oblačila odložili v torbo in nanje popolnoma pozabili. Da bi se izognili neprijetnemu vonju, vlagi in madežem od plesni, vam priporočamo, da mokra kopalna oblačila vedno hranite ločeno v torbici, ki je posebej namenjena shranjevanju kopalnih oblačil. Ko pridete domov, mokra oblačila takoj pospravite oz. jih dajte sušit ali prat.

5. Pranje in sušenje kopalnih oblačil

Najkasneje tretji ali četrti dan morate svoja kopalna oblačila oprati v pralnem stroju. Izberite program, kjer temperature vode ni višja od 30 stopinj Celzija, pri tem pa ne uporabite mehčalca in centrifuge. Če želite ohraniti barvo in ne poškodovati vlaken, uporabite nežen detergent za pranje perila in mrežico za pranje ter oblačila perite s šivi navzven. Da bikini ali kopalke ne bodo izgubili oblike, jih na stojalo ne obešajte, ampak jih nanj položite. Prav tako se izogibajte močni vročini sušilnih strojev, radiatorjev ali sonca. Tako boste lahko še dolgo uživali v kopalnih oblačilih, ki vam bodo dobro pristajala in ne bodo izgubila barve.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!